След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда на Йоан Матев. Миналият март магистратите го обявиха за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София.

Мотивът е, че "няма преки доказателства да е извършител". Двама от общо петимата членове на съдебния състав обаче подписаха присъдата с особено мнение и смятат, че подсъдимият е виновен, съобщи Нова тв.

Софийският градски съд посочва в мотивите си, че "липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството". По точно - няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

Според мнозинството от 5-членния съдебен състав, т.е. трима души, основният свидетел срещу Йоан - брат му Марсел, в началото е дал показания срещу него и е разказал подробно как е извършено убийството, а накрая ги е завел и до оръжието, без "да е предварително предупреден, че не е длъжен да свидетелства". Затова и всичко, казано от него не се взема под внимание.

Думите на Марсел обаче са основната причина другите двама от съдебния състав да подпишат присъдата с особено мнение.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и се очаква скоро да започне на втора инстанция - апелативния съд.

Софийската градска прокуратура поддържа, че обвинението на подсъдимия в извършване на убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, е доказано, като смъртта е от свидетелските показания на пристигналите на място свидетели, родителите на жертвата, протоколът за оглед на местопрестъплението и съдебномедицинската експертиза. Акцентира се върху това, че времето на деянието е установено до по-малко от минута в 11:43 часа на 02.06.2015 г., като подсъдимият е заснет на няколко метра от местопрестъплението от охранителна камера на паркинга на БНР.

Защитникът на Матев поддържа, че не е доказано авторството на деянието. Не се отрича смъртта на Георги Игнатов и се поддържа, че виновният не е Йоан Матев, а намирането на истинския виновник е в интерес на обществото. Излагат се доводи, че разпознаването на подсъдимия на видеозаписите не е категорично; че е налице разминаване в часовото време на появата на заснето бягащо момче в записа и часа на убийството, че дори относно идентичността на оръжието на убийството няма достатъчна сигурност.

Според мотивите на съда съгласно чл. 303, ал. 1 НПК присъдата не може да почива на предположения, и следователно трябва да отразява логически такава съвкупност от доказателства, която да води само до един възможен извод - че подсъдимият е извършил описаното в обвинителния акт деяние, съобщи БНТ.

Според СГС в този случай обвинението се базира на косвени доказателства, при които осъдителна присъда може да се постанови според закона тогава, когато събраните по делото косвени доказателства се подкрепят помежду си по такъв начин, че водят до система от логически заключения, която води до единствения възможен извод, че подсъдимият е извършител на деянието.

Пълните мотиви на съда можете да прочетете ТУК>>