Апелативният съд в Пловдив отмени взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 46-годишния шофьор, който на Великден предизвика катастрофа с три жертви, като му определи "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. 

Срещу Иво Даскалов, известен с прякора си Иво Лудия, е повдигнато обвинение за това, че на 2 май т.г. при управление на джип БМВ-Х5 е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже при катастрофа на Околовръстния път на Пловдив. Жертвите, сред които бившият полицай Николай Иванов, са на 35 г., 43 г. и 38 г. 

Както и преди седмица, делото отново се разгледа от дежурния съдебен състав с председател Михаела Буюклиева (съдия-докладчик) и членове Вера Иванова и Емилия Брусева на изнесено заседание в УМБАЛ "Св. Георги", където се намира обвиняемият. След жестокия сблъсък Даскалов получи няколко тежки травми и е настанен за лечение в Университетската болница. Стаята му е под охрана.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие и заключения на вещи лица, може се направи обосновано предположение, че Иво Даскалов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен. Мнозинството от въззивния съдебен състав прие, че не е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, с оглед на здравословното му състояние.

Определението е подписано с особено мнение от съдията докладчик. Според съдия Михаела Буюклиева съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. За този извод са взети предвид обстоятелствата, при които е извършено престъплението, настъпилата смърт на три лица и предишните нарушения на обвиняемия на правилата за движение по пътищата като водач на МПС.

За деянието, в извършването на което е обвинен Иво Лудия, законът предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Определението на Апелативния съд е окончателно.