Френската полиция откри огън срещу жена, която заплашила да се взриви, след като преди това била отправила смъртни заплахи и говорила в подкрепа на тероризма. Инцидентът се разиграл вчера във влак, пътуващ към Париж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двама полицаи са произвели общо осем изстрела и са ранили тежко жената, съобщиха от прокуратурата в Париж. Тя е хоспитализирана за спешно лечение.

Полицията разследва естеството на заплахите, за които се твърди, че е била отправила жената. Събират се свидетелски показания.

Друго разследване е образувано във връзка със стрелбата. Според полицията в Париж нейните служители са реагирали, след като пътници във влака съобщили за отправяните от жената заплахи. Правителственият говорител Оливие Веран каза, че жената е правила коментари "по-скоро от ислямистко естество", което разтревожило пътниците. Твърди се, че жената е използвала фрази, като "Всички ще си го получите", "Аллах акбар" и "Бум".

Тя била облечена в дълга роба, известна като "абая", информира прокуратурата в Париж. Тази дреха се носи предимно от мюсюлмани, напомня агенцията.

Полицаите спрели жената на станция на метрото и железницата в източната част на Париж. Станцията е била евакуирана. При претърсването на жената не са открити взривни вещества, заяви полицейски началник. Самоличността на жената се проверява, тъй като тя не е носела лични документи. Има предположения, че е била хоспитализирана по-рано заради проблеми с менталното здраве.

Според прокуратурата жената може да бъде обвинена в отправяне на смъртни заплахи, подкрепа на тероризма и заплахи по адрес на полицаи.

Мерките за сигурност във Франция са засилени, след като на 13 октомври бе убит учител в гимназия, а двама души бяха ранени при нападение, за което е обвинен ислямистки екстремист.

Полицията в германския град Кьолн пък стреля във вторник вечерта срещу 16-годишен младеж, който според свидетели заплашил няколко човека с нож, предаде ДПА.

Снимка: БТА/АР

В съобщение на полицията се казва, че няколко души се обадили на телефонния номер за спешни случаи, за да съобщят за млад мъж, който гони хора по улицата, размахвайки нож.

Тийнейджърът е откаран в болница с огнестрелна рана малко след 20:00 ч. местно време. Според официални източници той получава интензивни медицински грижи, а състоянието му не е животозастрашаващо.

Започнало е процедурно разследване на употребата на огнестрелно оръжие от страна на полицаите. Случаят е поет от близкия град Бон. Към момента остава неясно колко изстрела са произведени и къде е бил ранен младежът. Кръвната му проба не е показала употреба на алкохол или наркотици.