Украинският президент Володимир Зеленски посети южната Херсонска област, запозна се със състоянието на местната инфраструктура и обеща "да възстанови всичко" след руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Идването му в район, където Украйна извърши успешно контранастъпление срещу руските окупационни сили в края на миналата година, беше второто му посещение извън Киев тази седмица. Вчера Зеленски посети войските около източната фронтова линия в Бахмут. "Говорих с местни жители за проблемите и нуждите им в момента", написа Зеленски в "Телеграм" в допълнение към видео от посещението му в Херсон.

"Ще възстановим всичко, ще построим всичко наново. Точно както всички градове и села, пострадали от окупаторите".

Украинската контраофанзива миналата година принуди руските войски да се изтеглят от областната столица Херсон след месеци окупация. Работниците в района сега работят по възстановяването на електроснабдяването и водоснабдяването.

"Трябва да гарантираме пълно възстановяване и сигурност на енергийния ни сектор!", написа Зеленски в отделна публикация, на която се вижда как проверява енергийната инфраструктура.

"Благодарен съм на всеки, който работи за това и връща светлината на хората ни!".

Междувременно жителите на Бородянка край Киев се оплакват от бездействието на властите за възстановяване на разрушените им домове, пише украинската преса.

Според местния жител Александър Пинчук за една година от освобождението на Бородянка в града нищо не се е променило.

"Бородянка си остана толкова разрушена, колкото беше. Единственото, което е направено, е да се съборят няколко сгради. Никой не прави нищо друго. В Бородянка има само скандали, интриги и разследвания", казва Пинчук.

Жителите на Бородянка се оплакват, че градът е превърнат в "музей на войната на открито".

"Всяка седмица в Бородянка пристигат делегации, всички се снимат и изразяват съчувствие, но никой не прави нищо. Разчитаме само на собствените си усилия", възмущава се местна жителка.

В същото време продължават боевете за град Бахмут, като според агенция Блумбърг кураторът на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, на фона на намаляването на доставките за частната му армия, се готви да свие дейността си в Украйна и да премести ЧВК в Африка. Пригожин "се бори с недостига на персонал и боеприпаси в Украйна", твърдят източниците на изданието. Според източниците Кремъл не харесва "независимостта" на Пригожин.

Самият Пригожин реагира на публикацията с коментар, публикуван от пресслужбата му:

"Не знам какво съобщава Блумбърг, но очевидно те знаят по-добре от мен какво ще правим по-нататък. Докато страната ни се нуждае от нас, ние ще се бием на украинска територия".

Пригожин също така записа голям коментар за руските журналисти за ситуацията около Бахмут и на фронта като цяло, в който каза, че украинските войски са създали резерв от 200 000 души и скоро ще се опитат да предприемат настъпление в четири направления - към Белгород, на линията Сватово-Кременная, към Бахмут (според Пригожин на бахмутското направление са съсредоточени до 80 000 украински войници), а също и на южния фронт, за да прекъснат сухопътния коридор към Крим.

По време на този коментар Пригожин е необичайно уважителен към руското министерство на отбраната, почти безкритичен към него и като цяло казва, че "всичко ще бъде наред", ако предварително се вземат мерки за противодействие на плановете на ВСУ.

Украйна е затруднeна зарази бавните доставки на оръжия от страна на Запада, а забавените доставки се заплащат с жертви, пише междувременно в. "Вашингтон Пост".

Ако забавянията продължат, Русия ще получи предимство на бойното поле, пише изданието.

"Ясно е, че времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага с войници и техника, за да води дълга война на огромен фронт. Украйна няма това предимство. Ако оръжията не бъдат доставени достатъчно бързо, за Украйна ще бъде изключително трудно да се противопостави на руските сили", пише вестникът.

Закъсненията не са единственият проблем. Въпреки изявленията за подкрепа от страна на Запада, много ключови позиции от списъка с желания за оръжия на Украйна остават неизпълнени.

По-специално, Украйна иска от Запада самолети F-16 и ракети с голям обсег на действие.

Защитниците на стратегията за поетапни доставки твърдят, че Западът е направил всичко възможно, като успешно е избегнал прекия конфликт с Русия, "въпреки че този подход несъмнено е струвал на Украйна големи загуби", пише вестникът.

Първите четири изтребителя МИГ-29 са доставени на Украйна, заяви в същото време словашкият министър на отбраната Ярослав Наги.

Общо 13 изтребителя трябва да бъдат изпратени на Украйна. Други 20 ще бъдат изпратени от Полша, така че в крайна сметка Украйна ще разполага с 33 такива самолета.

Украйна отбеляза, че тези изтребители са остарели и неефективни срещу крилати ракети и безпилотни самолети. Това мнение беше изразено от Юрий Игнат, говорител на командването на ВСУ.