Министерството на външните работи на Сингапур потвърди вчера, че градът държава ще бъде домакин на срещата на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според наблюдатели този южноазиатски финансов център твърде вероятно е бил избран заради своя неутралитет, условия по сигурността и способността си да организира международни срещи от такъв ранг.

Ултрамодерният град държава, разполагащ с внушителна инфраструктура за сигурност, е смятан за едно от най-безопасните места в Азия.

Сингапур освен това налага строги ограничения на свободата на медиите и на обществени прояви като митинги и протести - контрол, който вдъхва спокойствие дори у севернокорейците.

Освен това Сингапур е една от малкото държави, които имат топли дипломатически отношения и със САЩ, и със Северна Корея. Вашингтон е смятан за близък партньор, а Пхенян има там посолство.

Сингапур и Северна Корея имат дългогодишно партньорство, въпреки че то бе подложено на изпитание миналата година, когато Сингапур наложи нови търговски санкции на Пхенян.

Китай, основният съюзник на Северна Корея, също гледа с добро око на страната домакин на предстоящата среща на върха.

"Тъй като е неутрална страна и малка държава без желание или способност да навреди на други държави и техните интереси, Сингапур се явява идеален кандидат", каза Лим Тай Вей от Сингапурския национален университет.

Въпреки че рядко напуска страната си, откакто дойде на власт, Ким Чен-ун ще пропътува 5000 км от Пхенян, за да участва в тези преговори.