Заподозрян като съучастник в атентата в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието е бил локализиран и изпуснат от руските спецслужби, съобщават независими руски медии и Телеграм канали като "Медуза" и "База".

Мъжът на име Николай е бил преследвал в гонка на 9 април около 22:00 часа вечерта в Чеховския район на Подмосковието, а видео, разпространено от "База", показва, че по петите му са били две коли с агенти.

Преследваният обаче скочил изненадващо от автомобила в движение и избягал в гората. Твърди се, че в колата той не е бил сам. По думите на очевидци при преследването е имало престрелка.

Спецслужбите, полицията, Националната гвардия в района са вдигнати под тревога и го издирват, въведен е план "Сирена", а в издирвателната операция участват екипи и на Федералната служба за безопасност.

До момента беглецът не е открит.

Предполага се, че мъжът, роден през 1976 г., се е скрил в гората от преследвачите от ФСБ - в района на село Мещерское в Чеховски район. Заподозренията вероятно е въоръжен.

Извършен е допълнителен инструктаж на военните части в района, за да бъдат с повишена бдителност.

До момента за терористичната атака в "Крокус сити хол" на 22 март, при която загинаха най-малко 144 души, са задържани 11 мъже, в това число четирима предполагаеми извършители на атентата. На 4 април ФСБ съобщи, че е задържала в Москва, Екатеринбург и Омск трима души, заподозрени в помагачество на терористите.

Междувременно днес първият от тримата арестувани атентатори, Диловар Исломов, обжалва задържането си, но съдът постанови, че е законно арестуван, съобщи "Известия".

Преди два дни стана ясно, че обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск край Москва са посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС.

Руските власти изразиха съмнения, че следите водят към Украйна, тъй като терористите са имали подготвен път за бягство на нейна територия. Отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката "Ислямска държава" в Афганистан, но Русия твърди, че зад организацията стоят "украински националисти". Киев категорично отрече да е замесен в терористичния акт.