Задържаните в южната руска република Дагестан чужди бойци при акция на Федералната служба за безопасност /ФСБ/ са подпомагали финансово терористичната атака в "Крокус сити хол" в Подмосковието и са доставили оръжията за извършителите на масовото убийство, при което загинаха 144 души, информират Ройтерс, ТАСС и "Известия".

Информацията беше оповестена от пресцентъра на ФСБ.

"Установено е, че задържаните бойци непосредствено са участвали във финансирането и обезпечаването със средства извършителите на терористичния акт, осъществен на 22 март 2024 в концертната зала "Крокус сити хол" в Москва", гласи официалното съобщение на ФСБ.

От службата уточняват, че четиримата чужди граждани са подготвяли и терористичен акт на обществено място в Каспийск, Дагестан. Те изучавали местността, подготвили бомба и купили автоматично оръжие. Планът е бил да поставят взривното устройство в градския парк, недалеч от крайбрежната алея. 

"Имали са намерение след извършването на атаката да напуснат територията на Русия", съобщава "Известия".

Според "Интерфакс" един от четиримата задържани в неделя е признал, че лично е докарал в Москва оръжията, използвани от нападателите, информира БТА.

Вчера руските власти съобщиха, че са задържали група мъже, които са планирали актове на насилие, но не предоставиха детайли за тяхната националност.

Най-малко 144 души загинаха при нападението на 22 март. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, но руските власти смятат, че "украинските националисти" са свързани с нападението - твърдение, което Киев отрича.

Четиримата мъже, които са обвинени, че са преки извършители на терористичния акт в "Крокус сити хол", са етнически таджики.