Датско-шведската компания "Олсийс" (Allseas), която в момента полага тръбопровода "Северен поток 2" през датския остров Борнхолм, е потвърдила за ТАСС, че спряла работа, докато не получи разяснение във връзка с американските санкции.

"Allseas спря полагането на тръбите, докато не бъдат получени правни, технически и екологични разяснения", отбеляза проектната компания "Северен поток 2" (Nord Stream 2).

"Завършването на проекта е важно за сигурността на енергийните доставки за Европа. Ние, заедно с компаниите, участващи в проекта, ще работим за неговото завършване възможно най-скоро", заявиха още компанията.

Сенатът на САЩ одобри във вторник бюджета за отбрана за 2020 финансова година, приет на 11 декември от Камарата на представителите. Документът задължава администрацията да наложи санкции във връзка с руските газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток". Според текста двата газопровода ще направят Европа зависима от руския газ и ще застрашат националната сигурност на САЩ. В петък законът бе подписан от президента Тръмп и влезе в сила.

Документът обаче не отхвърля възможността газопроводът да бъде завършен по време на 30-дневния "период за размисъл", предвиден в закона, отбелязаха агенциите.

По план "Северен поток 2" трябва да влезе в експлоатация до средата на 2020 г. След разрешението, което наскоро издаде Дания, за полагане остават още около 80 км тръби.

Захарова реагира гневно

САЩ забраняват на ред страни да развиват реалния сектор от икономиката и скоро може би ще поискат от тях "да спрат да дишат". Така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира влизането в сила на санкциите срещу проектите за газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток", предаде ТАСС.

"Една държава с държавен дълг от 22 трилиона долара забранява на кредитоспособни страни да развиват реалния сектор от своята икономика", написа днес Захарова във Фейсбук. "Американската идеология за живот назаем не издържа световната конкуренция и финансовото министерство на САЩ редовно го потвърждава, издавайки нова "заповед за икономически арест."

"Скоро ще настоят незабавно да спрем да дишаме. И мнозина дори ще изпълнят това искане", добави тя.