Похвали, комплименти и хвалби за добрите отношения между САЩ и Германия и размениха Доналд Тръмп и Ангела Меркел по време на срещата на върха Г-20, която се провежда в Осака, Япония. Американският президент нарече германската канцлерка Ангела Меркел "голяма моя приятелка", докато двамата се отправяха за двустранни разговори в кулоарите, предават ДПА и БТА.

"Тя е фантастична личност, фантастична жена и за мен е радост, че съм неин приятел", каза Тръмп. Той похвали търговските отношения между САЩ и Германия. Обикновено Тръмп е критичен към търговския дефицит на САЩ с Германия. Меркел говори за германските инвестиции в САЩ и каза, че ще повдигне въпроса с Иран в разговора си с Тръмп.

Белият дом съобщи, че двамата са обсъдили "широк спектър от въпроси, включително опасните действия на Иран в Близкия изток, стабилизацията на Либия, на Сахел, а също така и подкрепата за икономическа реформа в Украйна", предаде ТАСС. "Двамата лидери също така обмениха мнения относно преговорите с Китай и установяването на справедливи стандарти за глобална търговия", добави Белият дом.

"Тя е фантастична личност, фантастична жена и за мен е радост, че съм неин приятел", каза Тръмп.

Снимки: БТА/AP

 

оналд Тръмп и Ангела Меркел по време на срещата на върха Г-20, която се провежда в Осака, Япония.

Снимки: БТА/AP

Те също така разгледаха търговските въпроси между ЕС и САЩ.

Двамата лидери решиха да се фокусират върху световните проблеми, може би, за да ограничат разговорите за напрежението между собствените си страни, пише европейската редакция на Politico.

Според Белия дом, Тръмп и Меркел обсъдиха "широк кръг въпроси, включително опасната дейност на Иран в Близкия изток". Според говорителя на Меркел Щефан Зайберт, тази част от разговора е била за „конфликта на САЩ с Иран“. Медията коментира, че различията в съобщенията между Белия Дом и германското канцлерство говори за дълбокия стрес в отношенията между Вашингтон и Берлин. Отношенията се влошиха значително, откакто Тръмп встъпи в длъжност и започна безмилостно да критикува Берлин за военните разходи и това, което смята, че е несправедлив търговски дисбаланс.

Освен това американският президент не е съгласен с изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който, според него, ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ. Но след като разговаря с репортери след срещата им, Тръмп като че ли сведе до минимум всеки конфликт и възхвали Меркел, наричайки я „голям мой приятел“.

„Тя е фантастична личност, фантастична жена и се радвам да я имам като приятел“, заяви американският лидер. В отговор Меркел благодари на Тръмп и отбеляза, че "германските компании инвестират много" в САЩ.

Освен това Тръмп се отклони от темата и отбеляза, че предпочита да бъде с Меркел, отколкото да гледа кандидат-президентския дебат на Демократическата партия в САЩ. Все пак е гледал част от дебатите, които намерил за „не много вълнуващи“. Президентът обвини демократите, че искат да дадат "максимална здравна помощ" на нелегалните имигранти. "За съжаление, те не обсъдиха това, което дават на американските граждани", каза той.