Украинският президент Володимир Зеленски заклейми днес решението на Дания да позволи прокарване през своята Изключителна икономическа зона в Балтийско море на новия газопровод "Северен поток-2", който ще свърже Русия с Германия.

Датската агенция за енергетика даде вчера разрешение за прокарване на газопровода "Северен поток-2" през континенталния шелф на Дания югоизточно от остров Борнхолм в Балтийско море.

"Северен поток-2" е не просто въпрос на енергийна сигурност, това е геополитически проект. Той засилва Русия и отслабва Европа", изтъкна Зеленски.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че датското разрешение за изграждане на газопровода "Северен поток-2" е отговорен подход, който отговаря на интересите на Европа.

"Мисля, че това е преди всичко отговорен подход", каза Лавров. По думите му самият проект "ще увеличи енергийната сигурност на европейските страни" и Дания е последната, която "се присъедини към консенсуса" на европейските държави, признаващи значението на "Северен поток-2". Според Лавров не трябва да се търси политически контекст в това решение.

Ръководителят на пресслужбата на енергийната агенция на Дания Туре Фалбе-Хансен заяви вчера, че разрешението на датската енергийна агенция може да бъде оспорено в близките четири седмици.

По тази причина проектната компания "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) не може незабавно да започне полагането на тръбите, добави Хансен.

В подадената през април заявка на "Норд стрийм 2" бяха предложени два алтернативни маршрута от 164 и 147 километра. Датските власти одобриха по-краткия от тях, тъй като го определиха като по-безопасен и съответства на екологичните норми.

В момента "Северен поток-2" е построен на около 83%.

По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер посочи, че за изграждане на участъка през датски води ще бъдат необходими около пет седмици след получаването на разрешителното. Пускането в експлоатация на съоръжението е планирано за края на 2019 година.