Позициите на Украйна и Германия по въпроса за "Северен поток-2" са противоположни, но Киев е благодарен на Берлин за готовността да обсъжда тази тема. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

Нашите позиции по проекта "Северен поток-2" са диаметрално противоположни. В същото време ние сме благодарни за готовността да водим диалог с Германия по такъв труден въпрос, каза Зеленски.

Зеленски се обяви против продължаване на строежа на газопровода с аргумента, че този проект застрашава енергийната сигурност на Европа и Украйна.

След срещата си с Меркел президентът определи запазването на транзита на руски природен газ през украинската територия като гаранция за енергийната безопасност на страната му и на Европа. Той изрази увереност, че тристранните преговори, чиято цел е да бъде подписан договор за транзит на газ, ще бъдат успешни и "никой няма да извива ръцете" на Украйна. Зеленски очаква в най-близко време групите, участващи в преговорите по газа, да седнат около масата и да постигнат споразумение по този въпрос.

Северен поток 2 и транзит - или Северен поток 2 без транзит

Меркел отбеляза, че въпросите, свързани със "Северен поток-2" и запазването на транзита на газ през Украйна са свързани и че тя е заявила това на руския президент Владимир Путин. "Винаги съм казвала на руския президент, че за мен въпросът за транзита на газ през Украйна има много важно значение. Президентът Путин винаги ме е уверявал, че той знае това. Така че "Северен поток-2" и въпросът за транзита на газ пред Украйна са тясно свързани, отбеляза Меркел, цитирана от ТАСС.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Водещ акционер в проектната компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром (51%). Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.

През май Газпром съобщи, че вече е положил 1080 километра тръби от "Северен поток-2" по дъното на Балтийско море.

Зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович изрази днес очакване новият договор за пренос на руски газ през Украйна да бъде сключен до края на годината. Той определи въпроса като много труден. По неговите думи е най-вероятно преговорите между ЕС, Украйна и Русия да бъдат възобновени през септември.

ЕК настоява бъдещият договор да бъде съобразен изцяло със законодателството на ЕС и да важи поне за 10 години. По думите на Шефчович основен въпрос е преучредяването на украинското дружество "Нафтогаз", така че да бъде възможно участието на дружества в ЕС, "било със съвети, било с дялове".

Ще останат ли антируските санкции

Меркел заяви след срещата със Зеленски, че западните санкции срещу Русия ще останат в сила, докато бъде възстановен суверенитетът на Украйна, предаде Ройтерс. Двамата обсъдиха Минските мирни споразумения.

"Тъй като няма напредък на този фронт, санкциите не може да бъдат вдигнати, а санкциите, свързани с Крим, могат да бъдат вдигнати само ако Крим бъде върнат на Украйна", каза канцлерът в отговор на въпрос.

На общата пресконференция Меркел подчерта, че не е обсъждала със Зеленски санкциите срещу Русия, допълни ТАСС. Тя съобщи, че на 12 юли ще се състои среща в т.нар. Нормандски формат - Германия, Русия, Украйна и Франция на ниво съветници - и добави: "После ще видим как да действаме по-нататък". Зеленски изрази надежда, че в най-близко бъдеще ще има среща в Нормандския формат на високо равнище.

Президентът на Украйна се е срещнал и с председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, пред когото е изразил идеята за размяна на пленници в Източна Украйна, съобщи президентската пресслужба в Киев. "На срещата бе обсъждан въпросът за прекратяване на войната и връщане на заложниците. Володимир Зеленски отбеляза, че размяната на хора даже и само "10 срещу 10" или "15 срещу 15" би могло да покаже желанието на другата страна да започне процес на деескалация", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.