Редица европейски страни вече получиха и продължават да получават предпазни маски и медицински материали от Китай. Доставките се осъществяват със специални полети.

Два самолета Боинг 777 на Австрийските авиолинии, излетели от Сямън в Китай, кацнаха на международното летище във Виена. Те доставиха маски и други средства за защита, предназначени за австрийската провинция Тирол, както и за италианската автономна провинция Болцано-Южен Тирол, наричана на италиански Алто Адидже. Това съобщиха авиопревозвачът и австрийското министерство на отбраната.

Популярните ски курорти в западната провинция Тирол се оказаха огнища на разпространението на заразата в Европа, което доведе до карантиниране на тази провинция миналата седмица.

Австрийските власти на уточниха броя на внесените маски, но австрийската агенция АПА, като се позова на италиански източници, посочи, че само в Италия са внесени 16,5 милиона маски и 450 000 защитни гащеризони.

В Унгария самолет на авикомпания Уизеър кацна днес в Будапеща с 11 тона материали и тестове за установяване на коронавирус, според съобщение на превозвача.

По-рано Гърция, Чешката република, Украйна и Италия съобщиха, че са получили маски и медицински материали от Китай, които са били закупени или дарени.

Самолет на Еър Чайна, превозващ 18 тона медицински материали, пристигна на 21 март в столицата на Гърция Атина. Осем тона от доставките са осигурени от китайското правителство и включват 550 000 санитарни и хирургически маски, както и медицински ръкавици, защитни очила, калцуни и други. Останалите десет тона медицински материали са осигурени от китайски компании и организации.

Товарен самолет е доставил на 22 март в Чехия пет милиона обикновени маски, два милиона маски с филтри и други медицински материали. С друг полет от Китай същия ден в страната са доставени седем милиона обикновени маски. В петък, 21 март, отново по въздух, в чешката столица бяха доставени още над един милион маски от Китай.

На 21 март китайският президент Си Цзинпин изпрати телеграма на сръбския си колега Александър Вучич, в която обеща да предостави на Сърбия средства за медицинска защита, както и необходимото оборудване, и да изпрати в страната медицински специалисти.

По думите на Си Цзинпин китайското правителство също така ще окаже помощ на Сърбия в доставките на необходимите за ликвидирането на епидемията продукти.

На 18 март китайският премиер Ли Къцян изрази пред Бойко Борисов в телефонен разговор, че страната му е готова да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства. Китайският премиер каза, че е готов да съдейства на България за установяване на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, за да може, чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни България да закупува необходимите бройки.

Африка получи преди дни медицински материали, от които има силна нужда за борбата с коронавируса, от китайския милиардер Джак Ма. Пратката от китайския град Гуанчжоу съдържа 5,4 милиона предпазни маски, 1,08 милиона теста, 40 000 комплекта защитно облекло и 60 000 предпазни шлема, съобщиха етиопски представители и фондация Джак Ма. Етиопският премиер Абий Ахмед обеща миналата седмица да разпредели материалите сред други африкански страни.

Ма изпрати подобни пратки с медицински материали и до страни в Азия, Европа, Северна и Латинска Америка.

В Китай - от дефицит към излишък

В Китай се произвеждат по 116 милиона защитни маски на ден. Един нов завод за такива продукти се строи за шест дни.

12 пъти се е увеличило производството на маски за месец, а носенето им е задължително в повечето части на Китай.

Властите отдавна съобщиха, че са успели да преодолеят дефицита на този продукт от крайна необходимост. И вече могат да го даряват и изнасят, още повече, че овладяват пандемията.