Днес ще разпределим 230 000 предпазни маски за еднократна употреба. Те ще бъдат насочени преди всичко за стоматолози, лични лекари и др. Това съобщи пред Нова тв главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според него е направен голям пробив при личните предпазни средства за многократна употреба. Той посочи, че днес ще бъдат разпределени 1000 комплекта предпазни облекла.

Николов коментира и предложената от Българския лекарски съюз карантина на София. "Когато говорим за карантина на град като София, нека да бъдем внимателни и разумно да се преценяват плюсовете и минусите. Трябва да имаме предвид, че това на практика е икономиката на България и не би следвало такива решения да се взимат бързо", посочи той.

По-рано днес от УС на Столична Лекарска Колегия на БЛС се обърнаха с отворено писмо към редица държавни институции и поискаха въвеждането на по-строги мерки за овладяването на разпространението на COVID-19. "По наше наблюдение не се спазват мерките достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина, не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението.

Много търговски обекти продължават да работят. Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек", споделиха от Столичната лекарска колегия.