Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Китай Ли Къцян, с когото са обсъдили усилията, които всяка от двете държави полага, за да ограничи разпространението на COVID-19, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Борисов поздравил Китай за ефективните мерки за поставянето на епидемията от коронавируса под контрол. От своя страна Къцян е благодарил на българския си колега за изразената от него подкрепа и съпричастност в най-тежкия момент от кризата с коронавируса в Китай. Китайският лидер е отбелязал, че предприетите мерки в страната му вече дават резултати, но по думите му все още не е постигната победа над коронавируса и е необходимо борбата да продължи, като държавите взаимно си помагат. Той е изразил увереност, че светът ще се справи и ще успее да преодолее пандемията.

Ли Къцян е посочил още, че разбира, че за България коронавирусът е голямо предизвикателство. Той е изразил готовността на Китай да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства. Китай възнамерява да отпусне и по линия на Европейската комисия подобен вид помощ, от която България също ще може да се възползва като държава-член на ЕС. Китайският премиер също така изразил готовност да окаже съдействие на България за установяване на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, за да може, чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни България да закупува необходимите бройки.

Бойко е благодарил на госта и на правителството на Китай за тяхната инициатива за държавно дарение, както и за вече направеното дарение от 12 000 маски за еднократна употреба и 2000 специални маски, за България от правителството на китайската провинция Дзянси и от Асоциацията за икономическо и техническо сътрудничество Китай-Европа.

"Китай за пореден път доказва високото ниво на приятелските си и дипломатически отношения с България", е изтъкнал премиерът, отбелязвайки, че цени високо заявената от китайска страна готовност за подкрепа на международната общност в борбата с епидемията.

Той е благодарил за помощта на китайските власти и за извеждането на двама български граждани от Ухан с полет на Франция в началото на февруари и за грижите, полагани от китайска страна за останалия в Ухан български студент.

От своя страна Ли Къцян е изразил увереност, че българската страна ще прояви грижа към китайските граждани и студенти в България.

"Взаимно трябва да се грижим за гражданите на нашите две страни", е подчертал накрая Бойко Борисов.

В рамките на разговора премиерите са изтъкнали приятелските отношения между България и Китай, се казва още в официалното съобщение.