Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей, допълни Юнкер.

Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички, каза Юнкер.

Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.

"Предпазната мрежа" гарантира, че след Брекзит няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия. Предпазният механизъм, предвиден в проектоспоразумението, се състои в създаване на "единна митническа територия", обхващаща ЕС и Обединеното кралство. Това позволява да се гарантира "безпрепятствен достъп" на стоките от Северна Ирландия до останалия британски пазар. Според европейски дипломати става въпрос за "минимален" митнически съюз. В това пространство, където се прилага обща външна тарифа за вноса, квотите и митата са премахнати.

Председателят на ЕС Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители в четвъртък и петък точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, заяви Туск.

Британският премиер Тереза Мей започна обиколка на европейски столици в опит да получи нови отстъпки от 27-те, за да убеди парламента си да подкрепи сделката за Брекзит преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Освен с Туск и Юнкер, Мей ще разговаря с холандския си колега Марк Рюте (Рюте вече посрещна Мей - на снимката) и с германския канцлер Ангела Меркел.

След като отложи насрочен за днес вот в парламента по това споразумение, който почти сигурно щеше да загуби, Мей заяви вчера, че иска да получи допълнителни уверения от ЕС по "предпазния механизъм" за ирландската граница.

Меркел няма да даде на Мей никакви обещания за предоговаряне, обяви германският заместник-министър на външните работи Михаел Рот. Той подчерта, че главните преговарящи са в Брюксел, а не в Берлин.

Париж: Мей да има да взема

Постигнатото с Лондон споразумение за излизане на Великобритания от ЕС е единственото възможно споразумение и ЕС трябва да се подготви за Брекзит без споразумение, заяви в Брюксел френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо.

"Споразумението за напускане е единственото възможно споразумение", предупреди тя при пристигането си за среща с колегите си от ЕС след вчерашното решение на британския премиер Тереза Мей да отложи насроченото за днес гласуване по това споразумение в парламента. "Много сме обезпокоени от отлагането на гласуването. Направихме много отстъпки, за да се стигне до това споразумение и не носим отговорност за британската политическа ситуация", подчерта Лоазо.

Лондон се надява на отстъпки

Председателката на долната камара на британския парламент, Камарата на общините, Андреа Ледсъм заяви, че в миналото ЕС вече е сключвал споразумения в последния момент. Тя каза това по повод опита на премиера Тереза Мей да получи подкрепа от европейските лидери за промени в споразумението й за Брекзит.

"ЕС винаги е в позиция на договаряне в последния възможен момент. Ако искаме да избегнем Брекзит без споразумение през март, трябва да преразгледаме споразумението, за да гарантираме, че британският парламент ще разполага с искания от него демократичен капацитет", каза Ледсъм за радио Би Би Си.

Самата Тереза Мей се надява да получи необходимите й "допълнителни уверения" от европейските лидери преди 21 януари, за да може отново да внесе споразумението за гласуване в парламента и то да може да мине, каза нейният говорител Джеймс Слек пред репортери в Лондон.

Отчаяният опит на Мей е обречен

Британският печат определя дипломатическата совалка на премиера Тереза Мей в европейски столици като отчаян опит да спаси споразумението с ЕС за Брекзит и оценява шансовете й за успех като нищожни.

В. "Гардиън" пише, че Мей е поела на спешна обиколка, след като е отложила насроченото за днес важно гласуване в британския парламент по сделката, за да избегне съкрушително поражение. На фона на опозицията на повече от 100 депутати от нейната Консервативна партия, самата тя призна, че сделката е щяла да бъде отхвърлена със значително мнозинство.

В. "Дейли телеграф" отбелязва, че надеждите на Тереза Мей обаче са били попарени днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който обяви пред Европейския парламент, че споразумението не подлежи на предоговаряне.

На британската министърка-председателка ще й бъде казано по време на нейната европейска обиколка да спре да се опитва да успокои разбунтувалите се редови депутати консерватори, като дава невъзможни обещания за Брекзит, заявили пред "Дейли телеграф" високопоставени дипломатически източници от ЕС.