Венецуела освободи в събота седем американци, включително петима ръководители в петролния сектор, в замяна на двама роднини на президента Николас Мадуро, задържани в Съединените щати по присъди за разпространение на наркотици, съобщи Ройтерс. 

Размяната включваше ръководни кадри на Citgo Petroleum, задържани от години,  ветерана от морската пехота на САЩ Матю Хийт и друг гражданин на САЩ на име Осман Хан. Те бяха разменени за двама от племенниците на съпругата на Мадуро, които бяха арестувани през 2015 г.

Президентът Джо Байдън каза в изявление, че "неправомерно задържаните" американци скоро ще се съберат отново с роднините си.

"Днес празнуваме, че седем семейства отново ще бъдат заедно в цялост. За всички семейства, които все още страдат и са разделени от своите близки, които са неправомерно задържани - знайте, че оставаме ангажирани с освобождаването им", каза Байдън.

Размяната на задържаните, който според американски служител се е състоял на летище в неуточнена трета държава, последва месеци на тайни разговори със социалистическото правителство на Мадуро, което е под строгите санкции на САЩ, включително в енергийния сектор - Венецуела е член на ОПЕК.

Вашингтон е под нарастващ натиск да направи повече, за да осигури свободата на десетки американци, задържани в чужбина. Голяма част от фокуса на администрацията на Байдън беше насочен върху задържането в Русия на звездата от WNBA Бритни Грейнър и на друг американец - Пол Уелън.

Правителството на Мадуро заяви, че в резултат на преговори, започнали през март, двама млади венецуелци, "несправедливо" държани в Съединените щати, са били освободени, а група американски граждани, които са били обект на венецуелско съдебно производство, са били освободени по "хуманитарни причини".

Всички освободени американци са в стабилно здравословно състояние и "изключително щастливи, че се прибират у дома", каза високопоставен служител на администрацията на Байдън.

В средата на миналия месец венецуелското правителство защити правото си да задържа американски граждани, като заяви, че ще продължи да налага законите и повтори, че "пространствата и каналите", които са открити за контакт със САЩ "в търсене на разбиране по някои въпроси", съответстват на нивото на двустранните отношения.

"Жалко е, че властите в САЩ настояват на претенцията си за предоставянето на неприемлив имунитет на американските граждани", казва в позицията си венецуелското правителство и допълва, че това е проява на "абсолютно незачитане на суверенитета и самоопределението на народите".

През март правителството на Мадуро освободи двама американци, след като високопоставени представители на Белия дом и Държавния департамент направиха изненадващо посещение във венецуелската столица. През юни последва още една подобна визита, но тя не доведе до освобождаването на още американски граждани.