Ако американският президент Доналд Тръмп беше кандидат на избори в Европа, той не би имал почти никакъв шанс за победа и би спечелил едва около 17 процента от гласовете, показва проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Според допитването на фондация "Бертелсман" съперникът на Тръмп на президентските избори в САЩ - демократът Джо Байдън, би спечелил около 45 процента от гласовете в Европа.

Близо 38 процента от гражданите на Европейския съюз не биха подкрепили никой от кандидатите, ако гласуваха тази година, сочи анкетата, в която са участвали 13 808 души от всички държави членки на общността през септември.

Социологическите данни са различни в отделните страни. Полша е единствената държава, в която Тръмп е пред Байдън - съотношението между двамата е 38 срещу 30 процента.

Около 77 процента от поляците смятат, че демокрацията в САЩ работи добре.

В Европа 51 процента от анкетираните са на мнение, че демокрацията в САЩ не функционира както трябва.

Според проучването обаче Америка продължава силно да изпреварва Китай като важен партньор.

Кандидатът на демократите на президентските избори ва САЩ на 3 ноември Джо Байдън води с 11 процента пред президента републиканец Доналд Тръмп. Това показват междувременно резултатите от проучване на общественото мнение в цялата страна, представени от телевизия Си Ен Би Си.

51 процента от участниците в анкетата подкрепят Байдън, а 40 процента - Тръмп.

През последните дни кандидатът на демократите е увеличил подкрепата си сред жените и възрастните избиратели - две ключови групи, които преди четири години преобладаващо гласуваха за неговия съперник, отбеляза Си Ен Би Си.

Байдън води с цели 36 пункта пред Тръмп в Калифорния. Ако той запази преднината си, това ще е най-голямата победа на кандидат там от 1920 г.

Калифорния е най-многолюдният щат в САЩ и има най-много електори в Избирателната колегия, която официално избира президента, но е бастион на демократите и загубата там влиза в предварителните разчети на републиканците.

Проучването е било проведено сред 800 избиратели в периода 21-24 октомври. Допустимата статистическа грешка е 3,5 процента.

Над 70 милиона американски избиратели са подали гласа си за изборите - повече от половината от броя на гласувалите на предишните избори през 2016 г., сочат пък данни на Проекта "Американски избори", предаде Ройтерс.

Данните показват рекорден темп на гласуване, който може да доведе до най-високата избирателна активност от над един век и свидетелства както за високия интерес към изборите, така и за желанието на избирателите да намалят риска от заразяване с коронавирус при упражняването на правото си на вот.

Според професора в Университета на Флорида Майкъл Макдоналд, който е координатор на Проекта "Американски избори", избирателната активност ще бъде около 65 процента, най-висока от 1908 г. насам.

Според социологическо проучване на Ройтерс и на института Ипсос на национално равнище кандидатът на демократите Джо Байдън води пред настоящия президент Доналд Тръмп с 10 процентни пункта. За Байдън заявяват, че ще гласуват 52 процента от анкетираните, а за Тръмп - 42 процента.

Преди да отпътува на предизборна обиколка в щатите Мичиган, Уисконсин и Небраска, Тръмп отново изрази резерви към влиянието на масовото гласуване по пощата върху честността на изборите. "Би било много, много уместно и много хубаво, ако победителят бъде обявен на 3 ноември, вместо да се броят бюлетини в продължение на две седмици, което е напълно неуместно и не мисля, че е в съгласие с нашите закони", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.