Венецуела засилва заплахите си да анексира част от Гаяна и да си осигури достъп до някои от най-големите петролни находища в света за повече от десетилетие, като прехвърля леки танкове, патрулни катери, въоръжени с ракети, и бронетранспортьори към границата на двете страни, което бързо се превръща в ново предизвикателство за сигурността на администрацията на Байдън, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Разполагането, което се вижда на сателитни снимки, публикувани в петък, и на видеоклипове, публикувани наскоро от венецуелските военни в социалните медии, е значителна ескалация в опитите на Каракас да получи известно влияние върху новооткритите енергийни резерви на съседката си. Това се случва въпреки писменото споразумение, постигнато през декември между президента на Венецуела Николас Мадуро и президента на Гаяна Ирфан Али, в което се осъжда използването на сила и се призовава за създаване на комисия за решаване на териториални спорове.

От края на миналата година венецуелското правителство, разполагащо с армия от 150 000 активни войници и модерно въоръжение, доставяно от съюзника му Русия, засилва претенциите си към Есекибо - район, покрит предимно с джунгли, който съставлява две трети от територията на Гаяна. Разполагането на войски и все по-войнствените изявления на Каракас идват в момент, когато Гаяна се превръща в една от най-горещите енергийни граници в света след откриването на нефт в морето от консорциум, ръководен от Exxon Mobil. Бившата британска колония с население от 800 000 души разполага с отбранителни сили от едва 3000 военнослужещи, което принуждава правителството да работи в по-тясно сътрудничество със САЩ за подобряване на отбранителните способности на страната.

Разполагането на войските на Мадуро, както и референдумът му през декември, на който той заяви, че милиони венецуелци одобряват плановете за превземане на Есекибо, разтревожиха политиците в администрацията на Байдън, които вече се опитват да намерят отговор на съюзите на Венецуела с Русия, Иран и Китай. През последните месеци американски служители от Министерството на отбраната и Белия дом посетиха столицата на Гаяна, Джорджтаун, за разговори относно засилване на сътрудничеството. Президентът Али заяви, че правителството му скоро ще закупи американски хеликоптери, безпилотни самолети и друго отбранително оборудване.

"Да подкрепим Гаяна в укрепването на отбранителните ѝ способности, тъй като тя продължава да получава огромни приходи от петрол, е нещо, от което сме пряко заинтересовани", заяви старшият съветник на Байдън Хуан Гонзалес.