Бразилия обяви намерението си да разположи допълнителен контингент на границата си с Венецуела, след като венецуелският лидер Николас Мадуро обяви планове да анексира част от територията на друга латиноамериканска държава - Гаяна, съобщи Би Би Си.

Богатият на петрол регион Гаяна-Есекибо принадлежи на Гаяна, но Венецуела оспорва правата върху него от края на XIX век. Миналата неделя венецуелските власти проведоха общонационален референдум за анексирането на територията. 95 % от гласувалите се изказаха "за".

Въпреки тази впечатляваща цифра, в референдума са участвали само около два милиона души, т.е. около 10 % от населението с право на глас.

Но президентът Мадуро не се уплаши, той нарече резултатите от гласуването безусловна победа и в сряда стартира плана си за анексиране на Гаяна-Есекибо, като предложи на Националното събрание на страната да приеме законопроект за присъединяване на територията към Венецуела.

Той също така нареди на държавната петролна компания да издаде лицензи за разработване на петролните находища в региона.

Освен това на картите на Венецуела територията на Гаяна-Есекибо вече ще се отбелязва като част от страната. Преди това тя беше показвана в защриховано поле, което означаваше, че територията е спорна.

Гаяна постави войските си в повишена бойна готовност и поиска от Съвета за сигурност на ООН да се намеси в ситуацията, която заплашва да дестабилизира целия регион.

Бразилската армия изпраща допълнителни войски и оборудване в граничния щат Рорайма.

Ако Венецуела реши да предприеме военно нахлуване в Гаяна-Есекибо, това ще бъде възможно да стане само през бразилска територия. В районите, където Венецуела и Гаяна граничат пряко, придвижването на войски е практически невъзможно поради терена.

Бразилските войски усилват присъствието си в региона, за да гарантират, че Бразилия няма да бъде въвлечена в конфликта.

В сряда военен хеликоптер на Гаяна със седем души на борда изчезна от радарите. Все още няма никаква информация, но началникът на Генералния щаб Омар Хан заяви, че все още няма индикации за венецуелско участие в инцидента, съобщава още Би Би Си.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро драматично повиши залозите в граничния спор на страната си с Гаяна, като нареди на държавните компании да експлоатират оспорваните петролни и минерални находища и преначерта официалните карти, след като получи "огромен" мандат на референдума миналата неделя, пише по същата тема в. "Файненшъл Таймс".

Войнствените изказвания на Мадуро разтревожиха Гаяна и породиха опасения, че Венецуела може да използва сила, за да завземе отдалечения район Есекибо, който представлява две трети от територията на съседката ѝ, както и голямо офшорно петролно находище, управлявано от американската петролна компания ExxonMobil.

Късно във вторник президентът на Гаяна Ирфан Али заяви, че отбранителните сили на страната му са "в повишена готовност" и обеща да отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН. "Венецуела ясно се е обявила за страна извън закона", добави той.

Конфликт между две богати на петрол държави в Северна и Южна Америка би бил кошмар за администрацията на Джо Байдън, която облекчи икономическите санкции срещу Венецуела с надеждата, че Мадуро ще бъде убеден да проведе свободни и честни избори през следващата година и да помогне за подобряване на световните доставки на петрол.

Повечето експерти обаче смятат, че в близко бъдеще е малко вероятно да се стигне до военен конфликт. Според тях основният мотив на социалиста-революционер Мадуро да проведе кампания за патриотичен референдум е да отклони вниманието на избирателите от собствената си непопулярност и очевидната подкрепа за основния кандидат на опозицията в президентските избори догодина Мария Корина Мачадо.

"Моето усещане е, че това вероятно е блъф", казва Еван Елис, професор по латиноамерикански изследвания във Военния колеж на армията на САЩ. "Вероятно това е инициатива на Мадуро за отвличане на вниманието от президентските избори и от натиска на САЩ за демократични реформи."

Официалните лица в Каракас заявиха, че мнозинството от над 95 процента подкрепя пет въпроса от референдума за Есекибо, включително създаването на нова венецуелска държава, която да обхваща отдалечената територия.

Независими наблюдатели обаче поставиха под съмнение официалната цифра на избирателната активност от 10,5 млн. души, която, ако е вярна, би надхвърлила броя на гласувалите за популярния предшественик на Мадуро Уго Чавес на президентските избори през 2012 г., като отбелязаха, че много избирателни секции са били слабо посетени.

Венецуела отдавна оспорва решението на международния арбитражен съд от 1899 г. да присъди Есекибо - територия с размерите на Гърция - на тогавашната колониална Британска Гаяна. Интересът на Каракас отново се засили след откриването през 2015 г. и последвалата експлоатация на едно от най-големите скорошни петролни находища в света край бреговете на Есекибо от страна на Exxon.

В момента Exxon увеличава добива от офшорния блок Stabroek, нещо, което венецуелското правителство използва, за да представи Гаяна като марионетка на САЩ.

Държавният департамент на САЩ даде приглушен отговор на гласуването в неделя, като призова Венецуела и Гаяна "да продължат да търсят мирно решение на спора си". "Това не е нещо, което ще бъде решено чрез референдум", добави той.

Бразилия, която граничи с Венецуела и Гаяна, изпрати допълнителни войски в граничната зона, а президентът Луис Инасио Лула да Силва изрази надежда, че "здравият разум ще надделее и от двете страни" на спора.

Тази година Венецуела обяви изграждането на военна аерогара, училище и полигон в близост до границата с Есекибо. Високопоставен правителствен служител публикува в социалните мрежи видеоклип след гласуването, на който се вижда как група представители на коренното население свалят гаянското знаме и на негово място издигат венецуелско, уж в Есекибо.

Някои гаянци се опасяват, че тяхната нация от 800 000 души няма да може да се противопостави на инвазия от страна на далеч по-големия си съсед. "Хората са [много] уплашени, те са много притеснени", казва Майк Сингх, инвеститор в телекомуникациите, който ръководи консултантска фирма в Джорджтаун.

"Гаяна няма с какво да се защити, освен с блъфиране като това, което чуваме от вицепрезидента [Бхарат] Джагдео, а хората знаят, че това са просто глупости. Той не е в състояние да направи каквото и да било."