Венецуелските власти проведоха в неделя референдум за анексирането на богатия на петрол регион Есекибо на съседна независима Гаяна. Жителите на Венецуела бяха помолени да отговорят на пет въпроса, включително дали са съгласни за създаването на нова държава Гаяна - Есекибо, предоставянето на гражданство на нейните жители и включването ѝ в картата на Венецуела.

Гаяна осъди референдума, като го нарече агресивен опит на венецуелските власти да оправдаят плановете си за анексиране на чужда територия.

Референдумът беше отговорът на правителството на страната на решението на Международния съд на ООН, който на 1 декември забрани на Венецуела да предприема действия, нарушаващи териториалната цялост на Гаяна. Заседание по териториалния спор между Венецуела и Гаяна ще се проведе едва през пролетта, а решението на съда може да бъде взето години по-късно - въпреки това референдумът не е забранен от съда.

Според ръководителя на Националния избирателен съвет на Венецуела Елвис Аморосо повече от 95% от избирателите са одобрили всичките пет въпроса на референдума, а за него са гласували най-малко 10,5 млн. души. Съветът не уточни дали броят на гласовете е равен на броя на избирателите или се отчита като сума от отговорите на всеки въпрос. Аморосо не уточни и колко гласоподаватели са отишли до урните.

Междувременно предварителните резултати показват, че избирателната активност е била изключително ниска, пише в. "Ню Йорк Таймс", като съобщава, че тя е била доста под очакванията, въпреки че служителите от публичния сектор са били принудени да гласуват.

Наблюдателите на вестника са видели почти празни избирателни секции, както съобщиха експерти и потребители на социалните мрежи. Ройтерс също съобщи, че в много избирателни секции е имало много малко хора или изобщо не е имало такива.

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви след референдума, че венецуелският народ се е изказал "силно и ясно". На свой ред президентът на Гаяна Ирфан Али заяви, че Есекибо принадлежи на гаянците и увери, че правителството му постоянно работи, за да гарантира, че границите на страната "остават непокътнати" и че гражданите "няма от какво да се страхуват през следващите часове, дни и месеци".

Спорът между Венецуела и Гаяна за Есекибо има дълга история. Венецуела смята, че територията е била в границите ѝ по време на испанския колониален период и не е съгласна с решението на Международния арбитражен съд от 1899 г., според което Есекибо попада в границите на тогавашна Британска Гаяна (Гаяна е бивша британска колония, която обявява независимост през 1966 г.). Венецуела обаче никога не се е съгласявала с това и на картите на тази държава Гаяна-Есекибо винаги е защрихована - като спорна територия. Богатият на петрол регион обхваща 159 500 кв. км и представлява около две трети от общата площ на Гаяна. Той е богат и на други полезни изкопаеми, а освен това дава достъп до част от Атлантическия океан.

Настоящият конфликт между Венецуела и Гаяна е предизвикан основно от две събития.

Първото е отхвърлянето на иска на Венецуела от Международния съд на ООН през април 2023 г., който се произнесе срещу възражението на Венецуела относно собствеността на спорната територия Есекибо и отхвърли призива на Каркас за уреждане на спора чрез преговори между правителствата на Венецуела и Гаяна.

Второто ключово събитие беше приключването от страна на властите на Гаяна на първия кръг от търгове за добив на нефт в единадесет офшорни блока в териториалните води на страната. Властите на съседна Венецуела имат отрицателно отношение към добива на ресурси в спорните води от чуждестранни корпорации. Властите на Гвиана са предоставили правото за добив на нефт на редица компании от Съединените щати, Катар, Франция, Малайзия, Китай и Саудитска Арабия.

Предвид безрезултатността на по-нататъшните опити за разрешаване на спора чрез международно посредничество, венецуелските власти започват да предприемат едностранни политически стъпки, което може да доведе и до военни сблъсъци.

Противниците на режима на Мадуро в страната и в чужбина твърдят, че референдумът има за цел да разпали националистически настроения в страната преди изборите през 2024 г.