Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, след като президентът Владимир Путин нареди да се вземат ответни мерки заради санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

Вижте снимки >>>


Европейският съюз ще организира следващата седмица среща на равнище експерти за обсъждане на щетите, нанесени от руската забрана за внос на хранителни продукти.
Еврокомисията трябва да реши дали да обезщети европейските земеделци от фондовете на ЕС за пропуснатите им ползи от руските санкции.

По данни на европейската статистическа агенция Евростат, на Русия се падат 10% от целия износ на земеделска продукция на 28-те страни на ЕС на обща стойност 12 млрд. евро. Ако целият обем на тази продукция остане в Европа, това може да доведе до срив на цените и фалит на някои земеделски стопанства, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Паника в Гърция и Кипър

Представители на земеделските сдружения в Гърция изказват опасения, че
наложените от Москва ограничения са сериозен удар за тях, тъй като руският пазар поглъща значителни количества гръцка продукция.

В. "Етнос" пише, че заради указа на Путин ("За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация") вече били замразени товарите с пресни гръцки плодове, предназначени за Русия. Вследствие на това хиляди тонове гръцки праскови са останали във фризерите на сдруженията, а продажните им цени главоломно падали. Производителите са отчаяни, отбелязва изданието.

Като катастрофално се определя и руското ембарго за износа на гръцки компоти и сокове от праскови. Представители от бранша алармират, че руският пазар поема около 6000-7000 тона гръцки консерви с праскови и 15000-20 000 тона сокове от праскови на обща стойност около 40 милиона евро.

Износът на гръцки пресни плодове и зеленчуци в Русия миналата година е бил на стойност 108 млн. евро (12,8 на сто от целия гръцки износ от земеделския отрасъл в света), а обемът му е възлизал на 140 хиляди тона. От тях 122 хиляди това са били изнесени директно от Гърция, а около 20 хиляди тона са влезли в Русия през Литва, Молдова и други страни. За последната година 41 на сто от целия гръцки износ на пресни праскови е бил за руския пазар.

Като "смъртоносен удар" определят кипърските издания руското ембарго. Най-сериозно ще пострада износът на мандарини.

Франция, Полша, Белгия под тревога

Франция, която е един от основните земеделски производители в Европа и има
изключително влиятелно селскостопанско лоби, е дълбоко обезпокоена от последствията на европейския пазар на селскостопанска продукция. Това стана ясно след среща вчера на европейския комисар за селското стопанство Дачиан Чолош и френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан Льо Фол.
Именно след тази среща е станало ясно, че ЕС събира експерти за оценка на щетите и набелязване на мерки за реакция.

Полският министър на селското стопанство и развитието на селските райони Марек Савицки заяви, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка, след като Русия въведе ограничения върху вноса им на своя територия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Трябва да се разбере, че с транспорта на продукти в Москва или Санкт Петербург няма никакви проблеми, а износа им за Дубай, Алжир, Иран или Виетнам вече е проблем. Смятам, че ЕС трябва да доплати за износа и най-малкото да финансира транспорта", заяви Савицки.

Той изтъкна, че ЕС е съумял да предостави 100 милиарда евро помощи за Гърция и следователно може да финансира и непродадените на Русия продукти от целия Европейски съюз.
"Тази сума не надвишава 10 милиарда евро", отбеляза той.

Спреният от Русия внос на продоволствия от Европа може да предизвика криза за европейските млекопроизводители, смятат експерти от Конфедерацията на млечната промишленост в Белгия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Въведените от Русия търговски ограничения ще доведат до свръхпроизводство и намаляване на изкупните цени на млякото и млечните продукти в Европа, от което ще пострадат преди всичко фермерите. И това - в навечерието на отмяната на квотите за млечната продукция, предвидена за 1 април 2015 година.

Надяваме се, че конфликтът в Украйна ще бъде регулиран бързо, заяви Ренат Деберг от белгийската конфедерация.

Ще пострада ли България?

България няма да пострада сериозно от наложените санкции от страна на Русия за внос на хранителни продукти от ЕС, заяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители.
По думите му страната ни отдавна е загубила присъствието си на руския пазар.

Не изнасяме суровини за Русия, с изключение на плодове. Изнасяме главно вино, сирене и някои видове консерви, посочи Върбанов.


АЛТЕРНАТИВА ЗА РУСИЯ: Латинска Америка и Турция

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За руските санкции срещу Запада

АНАЛИЗ: Дайте на Путин възможност за изход