Украинските власти са поискали от САЩ да разширят военната помощ, като включат касетъчни боеприпаси, чието съдържание Киев иска да използва за атаки с дронове срещу руските сили, твърдят конгресмените от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ Джейсън Кроу и Адам Смит пред Ройтерс.

Те са заявили, че Киев е поискал касетъчни бомби MK-20 в допълнение към поисканите по-рано 155-милиметрови артилерийски касетъчни боеприпаси. MK-20 обикновено се хвърлят от самолети, като всяка такава бомба се разтваря във въздуха и освобождава повече от 240 суббоеприпаса.

Според агенцията украинските войски няма да хвърлят цялата бомба по противниковите сили от безпилотни самолети, а само нейните субмуниции. Според Смит украинските военни смятат, че суббоеприпасите MK-20 имат по-добра бронебойност от боеприпасите, които сега се хвърлят от дронове върху руски бронирани машини.

С такива бомби и подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions, DPICM, изхвърля 88 субмуниции) Украйна се надява да получи предимство в битките с Русия на изток. Освен това Киев вижда в касетъчните боеприпаси начин да се противопостави на атаките на руските войски, които хвърлят войници на вълни, за да щурмуват украинските позиции.

Кроу и Смит твърдят, че по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари украински официални лица са призовали представители на САЩ да лобират за доставки на касетъчни боеприпаси. Не е сигурно обаче, че Белият дом ще се съгласи на такива доставки, отбелязва Ройтерс.

Критиците на идеята за доставка на касетъчни боеприпаси за Украйна твърдят, че при използването на такива бомби може да пострадат цивилни граждани. Освен това те смятат, че използването на забранени оръжия ще подкопае моралния авторитет на Киев, което може да бъде използвано от Русия.

Според изданието "Форин Полиси" Турция е започнала да изпраща касетъчни боеприпаси на Украйна в края на 2022 г., след като САЩ са отказали да доставят подобни въоръжения. Представители на украинската страна отричат това.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че ако на Киев бъдат предоставени касетъчни боеприпаси, снарядите ще бъдат използвани само срещу руската армия.

Според доклад на международната инициативна група за борба с касетъчните боеприпаси Cluster Munition Coalition Украйна е единствената държава в света, в която през 2022 г. са използвани касетъчни боеприпаси. Към 1 юли м.г. правозащитници са регистрирали, че Русия е използвала такива боеприпаси в поне десет от 24-те региона на Украйна. Според организацията украинските военни може да са използвали касетъчни боеприпаси поне три пъти - в Донецка, Харковска и Херсонска област.