Турският парламент одобри днес предложение на президентството за удължаване с една година на мандата на въоръжените сили за провеждане на трансгранични операции в Ирак и Сирия, съобщи турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Срокът на сегашния мандат, даващ право на турската армия да провежда бойни операции зад граница в Сирия и Ирак, изтича на 30 октомври.

Приетата резолюция предвижда в рамките на борбата срещу терористични елементи в Ирак и Сирия турските въоръжени сили да участват в трансгранични операции.

Резолюцията е приета с гласовете на Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Партията на националистическото действие и "Добра партия".

Ръководените от кюрдите власти в Северна Сирия може да започнат преговори с Дамаск и Русия, за да запълнят вакуума в сигурността, в случай на пълно изтегляне на американските сили от райони до границата с Турция. Това съобщи днес сирийски кюрдски представител, цитиран от Ройтерс.

"Ако Америка напусне района и особено граничната област, ние като самостоятелна администрация и като Сирийски демократични сили /СДС/, ще бъдем принудени да проучим всички възможности", каза Бедран Джиа Курд от доминираната от кюрдите коалиция. "Тогава може да проведем преговори с Дамаск или с руската страна, за да запълним празнината и да блокираме турската атака, така че по този въпрос може да има развитие и ще има срещи и контакти в случай на вакуум", посочи представителят на СДС.

Анкара обяви днес, че е приключила приготовленията за операция срещу кюрдските сили в Северна Сирия. Войниците от САЩ напуснаха някои райони по границата между Сирия и Турция.

"Ще защитаваме цялата сирийска територия и няма да допуснем никаква чуждестранна окупация", заяви зам.-министърът на външните работи Файсал Мекдад за всекидневния "Ал Уатан". "Който се хвърли в прегръдките на чужденец, накрая бива захвърлен от чужденеца и точно това се случи", каза сирийският зам.-външен министър за американската подкрепа за кюрдите.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати не са изоставили кюрдите. Той каза това два дни след като обяви изтегляне на американските войски от зоната в Северна Сирия до границата с Турция, предаде Франс прес.

"Ние се изтегляме от Сирия, но в никакъв случай не сме изоставили кюрдите, които са прекрасни хора и чудесни бойци. Ние оказваме финансова помощ на кюрдите и им доставяме оръжия", написа президентът в Туитър.

Русия призова днес да не се подкопава мирното уреждане на конфликта в Сирия, където кюрдите са под заплаха от турска офанзива, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтегляне на американските военни от северната част на страната, предаде Франс прес.

Руският президент Владимир Путин и неговият Съвет за сигурност подчертаха на съвещание "важността в настоящия момент да се избягва всякакво действие, което може да създаде препятствие за мирното уреждане" на конфликта в условията на неотдавнашното формиране на конституционен съвет, каза президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано днес Песков заяви, че Русия, която следи "много внимателно развитието на ситуацията", не е била информирана за американското изтегляне, като същевременно изрази съмнение, че това изтегляне наистина ще бъде осъществено, съобщи АФП.

Русия е основен съюзник на режима в Дамаск и нейната намеса в Сирия през септември 2015 г. позволи на силите на президента Башар Асад да постигнат победи и да си върнат контрола върху големи части от сирийската територия, припомня агенцията.