Малко след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше арестуван по обвинения в рекет и конспирация и му беше направена картотечна полицейска снимка (mugshot), кампанията му пусна в продажба тениски със същата тази снимка.

Тениската е се продава на официалния сайт на кампанията на Тръмп за 34 долара, като под снимката е изписан надписът "Never Surrender" (Никога не се предавай).

Публикуваната от властите на Джорджия в четвъртък снимка на Тръмп, на която се вижда намръщен Тръмп само няколко минути след като е бил задържан по куп обвинения в затвора в Атланта, може да се превърне в най-известната от всички, споделяна по целия свят както от недоброжелатели, така и от поддръжници.

Тръмп, който се кандидатира за президент на изборите през 2024 г., вече влезе в историята като първия бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати обвинения в престъпления. Това обаче е първият път, в който му се налага да позира за такава снимка.

За разлика от другите власти, които не го сториха, Джорджия избра да го обработва като всеки друг обвиняем, включително с пръстови отпечатъци и снимка на лицето, в случай, произтичащ от усилията на Тръмп да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в щата.

На снимката 77-годишният Тръмп, който не се усмихва, се взира в камерата с набръчкани вежди, стисната челюст и плътно завързана червена вратовръзка.

Тръмп не губи много време, за да използва снимката в своя полза, като я публикува в платформата си за социални медии Truth Social с линк към уебсайта на кампанията си, където снимката е изложена на видно място с призив за дарения.

"Днес в известния с насилието затвор в окръг Фултън, Джорджия, бях арестуван, въпреки че не съм извършил никакво престъпление", пише той на сайта на кампанията си. "Американският народ знае какво се случва. Това, което се случи, е пародия на правосъдие и намеса в изборите", добави той.

Доналд Тръмп не е известен точно като фитнес маниак. Бившият американски президент играе голф, но иначе неговите - известни - спортни занимания са ограничени. И дори ако се опитва да го прикрие със свободните си сака: поне на пръв поглед Тръмп е по едър за размерите си.

Затова публикуваните сега данни от затвора на окръг Фултън в Джорджия са изненадващи. След настаняването си в затвора Тръмп е посочен в официалните документи като висок 1,90 метра (6 фута, 3 инча) и тежащ 97 килограма (215 паунда според англо-американската система за измерване).

Според вестник "Вашингтон пост" това е с повече от 20 паунда по-малко, отколкото при последния му официален преглед в Белия дом.

В X (бившият Twitter) и други социални мрежи вече се забавляват и се правят всевъзможни сравнения.

Много се шегуват и с цвета на косата на републиканеца - " blonde or strawberry blonde", руса или червеникаво-руса.

Междувременно Тръмп публикува пост в "Екс" за първи път от повече от две години, като сподели историческата си снимка, направена в затвор в Атланта, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Бившият президент не беше публикувал съобщение в някога предпочитаната от него социална мрежа от януари 2021 г. Той беше баннат от Туитър няколко дни след нападението срещу Конгреса на САЩ, извършено от негови поддръжници, но социалната мрежа промени позицията си, след като беше закупена от Илън Мъск, припомня Ройтерс.

Постът му беше видян над 14 милиона пъти 50 минути след публикуването си.

Снимката на Тръмп беше придружена от текста "Намеса в изборите. Никога не се предавай" и призив за дарения, отбелязва Асошиейтед прес.