Талибаните в Афганистан тази седмица поеха отговорност за убийството на комик в южната част на страната, разширявайки обхвата на убийствата за отмъщение докато НАТО и САЩ завършват изтеглянето си, предаде Асошиейтед прес.

Видеоклип с двама мъже, които удрят и малтретират Назар Мохамед, по-известен като Хаша Зван, се разпространи бързо в социалните медии. По-късно комикът е бил убит, след като бил многократно прострелян.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид призна, че двамата мъже са талибани.

Те са били арестувани и ще бъдат съдени, каза Муджахид. Той изтъкна, че комикът, който е от южната част на провинция Кандахар, е бил и член на афганистанската национална полиция и бил замесен в изтезания и убийства на талибани.

Муджахид каза още, че двамата талибани е трябвало да арестуват комика, за да бъде изправен пред талибански съд, вместо да го убиват.

Бруталността на това убийство засили страховете от нападения за отмъщение. То подкопа и уверенията на талибаните, че хората, работили за правителството, за американските военни и за американски организации, няма да пострадат.

Смята се, че стотици хола са били убити от талибаните в райони, които те завзеха напоследък. Има изгорени училища, а на жените са налагани ограничения, подобни на онези по времето, когато талибаните управляваха Афганистан. През онзи период на момичетата беше забранено да ходят на училище, а на жените - да работят извън дома си.

В интервю за АП миналата седмица говорителят на талибаните Сухаил Шахийн каза, че талибанските водачи са наредили на бунтовниците да не се замесват с цивилни и да не налагат ограничения в новозавладени райони. Говорителят увери, че при постъпване на оплаквания, те ще бъдат разследвани.

Според Патриша Госман от организацията "Хюман райтс уоч" обаче, убийства за отмъщение са били извършвани от всички страни в десетилетната война.

Госман каза в интервю за АП във вторник, че цялата 43-годишна война в Афганистан е имала динамика, задвижвана от убийства за отмъщение. Тя обясни, че отмъщения за минали злини, включително ужасни зверства, извършени от едната или другата страна, са били мобилизиращ фактор за всичките въоръжени сили.

През 2001 г., когато ръководената от САЩ коалиция отстрани талибаните, а мнозина от тях се предадоха, войници, верни на полевия командир Рашид Достум натъпкали стотици в контейнери и десетки починали от задушаване под палещото слънце. Други, които се върнали у дома след поражението на талибаните, често били вземани на мушка и изнудвани от правителствени служители.

Появи се и информация, че съюзени с американците полеви командири настоявали за въздушни удари срещу предполагаеми талибани, а се оказвало, че става дума за лична вендета, а не за екстремисти.

Всеки нов ужас, разбираемо, води до ново безчинство, каза Госман. Без надежда за някакъв друг вид правосъдие, това вероятно ще продължи и никоя от страните не си дава сметка за факта, че това чувство на възмущение и ужас от злините e споделено.

Страхът от отмъщение накара 18 000 афганистанци, работили за американските военни, да кандидатстват за специални имиграционни визи за САЩ. Във Вашингтон и в столиците на държавите от НАТО има все повече искания да бъдат евакуирани афганистанци, работили с военните.

САЩ обещаха да обработят бързо хилядите заявления за специални визи.