Критиците на Кремъл похвалиха смел ученик, събрал кураж да възрази на руския президент Владимир Путин, след като той сбъркал факти в разговор с деца по време на урок по история, предаде ДПА, като се позова на медийни информации.

Момчето, видимо притеснено, казало на Путин, че император Петър Велики (1672-1725 г.) не се е сражавал в Седемгодишната война (1756-1763 г.), а във Великата северна война, продължила 21 години (1700-1721 г.).

Президентът благодарил на момчето за поправката, но директорката на училището порицала детето заради проявената "наглост".

Критични към Кремъл медии и опозиционни политици похвалиха ученика за неговата смелост. Според Кира Ярмиш, говорителка на намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални, директорката явно смята, че в училище трябва да се учат не факти, а "покорност и раболепие".

Случката, станала в първия учебен ден в Русия вчера, предизвика вълнение в страната и накара говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да реагира.

"Това въобще не е наглост. Категорично не сме съгласни с директорката на училището", каза той и изрази надежда, че няма да има по-нататъшно наказание за ученика.