САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ, съобщи Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено от двете страни след телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц.

САЩ ще предоставят бойни машини на пехотата "Брадли", а Германия - бойни машини на пехотата "Мардер", казаха двете държави.

Германия ще предостави и още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" след дарената от Вашингтон миналия месец, се казва още в изявлението, цитирано от БТА. В него се отбелязва, че двете държави ще приветстват "допълнителни дарения от ракети за противовъздушна отбрана и бойни машини" от страна на съюзниците.

Новият пакет от американска военна помощ за Киев ще възлиза на 2,85 милиарда долара, като това е най-голямата пратка с военно оборудване, която досега Вашингтон е изпращал в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на анонимен източник. Целта е да се предостави колкото се може повече въоръжение на украинските сили по време на зимните месеци, преди очакваното през пролетта засилване на сраженията.

Очаква се днес Белият дом официално да обяви новата помощ.

"Брадли" са бронирани бойни машини, които могат да служат като укрепен транспортьор на бойното поле. Те са по-леки и по-маневрени от танковете и са в състояние да превозват около 10 души личен състав, отбелязва АП.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви пред журналисти в Пентагона, че "Брадли" ще осигурят на украинците "както офанзивен, така и дефанзивен потенциал, за да могат да променят ситуацията на бойното поле".

Той допълни, че украинските войски ще се нуждаят от обучение за експлоатация и поддръжка на машините, но отказа да оповести подробности за това коя точно версия на "Брадли" ще бъде изпратена или какви ще бъдат сроковете за доставка и обучение.

Новият пакет от военна помощ ще включва и високопроходими джипове "Хъмви", устойчиви на мини и защитен срещу засади автомобили, известни като MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), както и голямо количество ракети и други боеприпаси.

Помощта идва след неотдавнашното драматично посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, където той да благодари на САЩ за оказваната подкрепа и заяви, че 2023 г. ще бъде "повратна точка" в конфликта, отбелязва АП.

Последните действия на САЩ, включително и решението за отпускане на нов пакет от военна помощ за Киев, който ще включва американски бойни машини на пехотата "Брадли", ясно показват липсата на стремеж от страна на Вашингтон към политическо решение на конфликта в Украйна, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Никой не бива да се съмнява кой е отговорен за протакането на настоящия конфликт. Всички действия на американското правителство директно показват липсата на желание за политическо решение", каза Антонов.

"Дори едностранно обявеното от нас прекратяване на огъня на Коледа е описано тук като "опит да си отдъхнем". Всичко това означава, че Вашингтон е решен да се бори с нас до последния украинец и че американците изобщо не се интересуват от съдбата на украинския народ", допълни руският дипломат.