Кюрди са участвали в операцията, в която се твръди, че е бил ликвидиран главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предават световните агенции.  Това е заявил командващият на въоръжената опозиционна коалиция "Сирийски демократични сили" (СДС) Мазлюм Абди днес. 

"Успехът на тази историческа операция е резултат от съвместната разузнавателна работа с американските партньори", написа Абди в Туитър.

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил ликвидиран снощи, твърдят източници от американското разузнаване. Новината потвърждават и сирийските служби. Засега се знае, че късно снощи хеликоптери са обстрелвали позиции на джихадистите, северно от град Идлиб в Сирия. Местни жители твърдят, че чули множество изстрели и взривове в село Бариша, където се предполага, че има укрития на терористите. 

САЩ проверяват автентичността на новото видео с лидера на "Ислямска държава"

Иракски разузнавателен екип твърди, че Багдади е бил убит заедно с личния си телохранител, след като скривалището му в Северна Сирия било разкрито.

Американският президент ще даде изявление по-късно днес, след като в малките часове на нощта написа в "Туитър", че "нещо много голямо се е случило":

Твърди се, че лидерът на джихадистите се опитвал да избяга със семейството си през турската граница.

Според друг източник Багдади взривил жилетка с експлозиви, за да се самоубие преди да бъде заловен. Самоличността на убития терорист трябва да бъде потвърдена с ДНК анализ.

Лидерът на "Ислямска държава" е един от най-издирваните хора на планетата. За главата му е обявена награда от 10 милиона долара. Багдади се укрива активно от ноември 2016 година, като последната му публична изява е от 2014-а.

Преди часове американското списание "Нюзуик" съобщи, че операцията е била проведена от Обединеното командване за спецоперации на Пентагона, след като били получени заслужаващи доверие разузнавателни сведения.

Операцията е била насочена срещу високопоставени шефове на ИД, съобщи центърът, имайки предвид въздушния удар край село Бариша в провинция Идлиб, без обаче цитира името на Багдади.

Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е пристигнал на мястото в Сирия, където според сведения е бил убит рано днес при операция на САЩ, около 48 часа по-рано, каза турски представител, цитиран от Ройтерс.

Турската армия е знаела предварително за операцията на САЩ в сирийската провинция Идлиб, посочи още източникът, като добави, че Турция ще продължи да координира действията си на терен със "съответните страни".

Американски представител, който говори при условие за анонимност, заяви по-рано пред Ройтерс, че Багдади е бил мишена на среднощната акция, но не можа да потвърди дали операцията е била успешна.

Версии за ликвидирането на Багдади периодично се появяват в медиите от няколко години. Нито една от тях обаче да сега не е била официално потвърдена, отбелязва ТАСС.

Междувременно американски хеликоптери са транспортирали в сирийския район Идлиб командоси, за да участват в сражение срещу джихадистите, съобщиха от Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Ликвидирането на главатаря на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади едва ли ще промени нещо, ако в света продължават "да делят терористите на добри и лоши". Това каза днес лидерът на руската кавказка република Чечения Рамзан Кадиров, цитиран от ТАСС и БТА.

Така той коментира съобщенията, че Ал Багдади вероятно е бил убит при военна операция на САЩ в североизточна Сирия.

"Абу Бакр отново е убит? Припомням си думите на Тарас Булба, казани на сина му Андрий: "Аз те създадох, аз и ще те убия!", написа Кадиров в социалната мрежа Телеграм.

Чеченският президент напомни, че терористичната групировка Ал Каида продължава да съществува въпреки ликвидирането на лидера й Осама бин Ладен през 2011 година. "Смъртта на Ал Багдади едва ли променя нещо, ако терористите бъдат делени на добри и лоши. Важното е Сирия да бъде напълно прочистена от ИД", добави Кадиров.

Публикации за ликвидирането на Ал Багдади периодично се появяват в медиите от няколко години. Нито една от тях обаче да сега не е била официално потвърдена, отбелязва ТАСС.