САЩ ще изпратят бронирани подкрепления в Източна Сирия, за да засилят защитата от възможни атаки на джихадистите от "Ислямска държава" срещу петролните находища, контролирани от подкрепяните от Вашингтон сирийски кюрди, каза в Брюксел американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Той нарече тези допълнителни сили "механизирани", което най-общо означава, че те ще включват танкове и други бойни машини, като БТР-и "Брадли". Това ще придаде ново измерение на американското военно присъствие, което досега бе съставено главно от части за спецоперации, които не бяха въоръжени с танкове или друга бронирана техника, посочва АП.

Това ще означава и частично обръщане на курса към свиване на американското военно присъствие в Сирия, обявен президента Доналд Тръмп, който нареди изтеглянето на почти всички 1000 американски войници, които помагаха на сирийските кюрдски сили в борбата срещу ИД. Това изтегляне продължава въпреки обявеното днес от Еспър изпращане на подкрепления в този петролодобивен сирийски район.

Шефът на Пентагона не спомена за какво количество подкрепления става дума. То може да достигне неколкостотин войници, като се има предвид, че нуждаещите се от много гориво танкове и други бронирани машини зависят от значителни доставки и от наличие на помощна логистична група, отбелязва АП.

Съобщението на Еспър дойде в момент, когато Тръмп продължава да пише своите туитове, че американската военна мисия в Сирия е приключила. Преди това той бе изявил готовност да помогне за защитата на петролните полета в източна Сирия, отбелязвайки, че от тях може да се възползват както кюрдите, така и САЩ, макар че тези ресурси принадлежат на сирийското правителство.

Запитан за променящата се американска стратегия, на днешната си пресконференция в Брюксел, където заседаваха военните министри от НАТО, Еспър каза, че мисията на САЩ винаги е била да се предотврати възраждането на ИД. "Тази мисия остава непроменена", подчерта той, като добави, че не може да се допусне ИД отново да заплашва петролните находища.

Коментирайки предложението на Германия за международна мироопазваща операция в североизточна Сирия, Еспър, цитиран от ТАСС, заяви: "Искам да кажа пределно ясно, че САЩ не разглеждат възможността за участие на свои сухопътни сили в каквато и да било международна операция. Но ние поддържаме инициативите на европейските страни от НАТО".