Турция отхвърли обвиненията на Амнести интернешънъл, че принудително изпраща сирийски бежанци в "зоната за сигурност", която тя планира да установи в части от Северна Сирия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой каза, че "твърденията в доклада (на Амнести интернешънъл) за сирийци, принудително изпратени обратно, заплашвани и малтретирани, са неверни и измислени".

"Нашата страна повтаря при всеки случай, че завръщането на мигрантите трябва да стане доброволно и безопасно и че този процес трябва да бъде проведен в съответствие с международното право", каза Аксой.

По-рано Амнести интернешънъл публикува доклад, според който Турция принудително изпраща сирийски бежанци в район в Сирия, близо до турско-сирийската граница, в който Анкара възнамерява да установи "зона за сигурност", въпреки че конфликтът там още не е приключил. Според изявления на президента Реджеп Тайип Ердоган целта на операция "Извор на мира" е именно връщане в Сирия (в "зоната за сигурност") на 2 млн. сирийци.

Междувременно колона на военната полиция на Русия проведе патрулиране на сирийско-турската граница в района на сирийския град Камишли, най-големия градски център в Североизточна Сирия, съобщи ТАСС.

Общата част на маршрута, разположен на запад от града, е била над 200 километра и е включвал близкия до града граничен контролно-пропускателен пункт, съобщил командирът на разположеното в Камишли подразделение на руската военна полиция Иван Волгин. Той уточни, че руските военни са започнали патрула си по главните улици на Камишли, след което да продължили в западна посока.

От 2012 г. в хода на гражданската война в Сирия властта в Камишли премина към кюрдските автономисти. По силата на меморандума, подписан между президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на 22 октомври в Сочи, на следващия ден руска военна полиция и сирийски правителствени части влязоха в районите, граничещи със зоната на турската военна операция, припомня ТАСС. На кюрдските бойци беше даден срок от 150 часа да се изтеглят от 30-километровата зона по дължина на границата с Турция. В противен случай те ще се изправят срещу турската армия, предупреди Путин.