Сирия и Саудитска Арабия планират възобновяване на работата на посолствата си и на полетите между двете страни - за първи път от повече от десетилетие, съобщиха в общо изявление днес техни представители, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Новината беше огласена след посещение на сирийския външен министър в кралството - първото, откакто Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Дамаск през 2012 г.

Арабските правителства поставиха Сирия в изолация заради жестоките репресии на режима на сирийския президент Башар Асад над протестиращи, а по-късно и над мирни граждани, по време на избухнал през 2011 г. бунт, прераснал в гражданска война. Финалната точка в срива в отношенията беше изключването на Сирия от Арабската лига.

През последните години обаче Асад укрепи контрола си върху голямата част от страната, а съседите на Сирия започнаха да предприемат стъпки за сближаване. Те се ускориха след силното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари, както и след възстановяването с посредничеството на Китай на връзките между Саудитска Арабия и Иран - регионални съперници, които подкрепяха противоположни страни в сирийския конфликт.

Делегация начело със сирийския първи дипломат Фейсал Мекдад пристигна вчера в Саудитска Арабия по покана на саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд за разговори за двустранните отношения.

Саудитските държавни медии съобщиха, че Мекдад е бил приет от заместник-министъра на външните работи на кралството Уалид Ал Хурайджи. Срещата е била посветена на стъпките за постигане на "цялостно политическо уреждане на сирийската криза, което ще доведе до национално помирение и ще допринесе за завръщането на Сирия в лоното на арабските страни", се казва в общо изявление.

Саудитска Арабия е домакин на следващата среща на върха на Арабската лига през май, на която се очаква да бъде обсъдено възстановяването на членството на Сирия, отбелязва АП.

Двете страни обсъдиха и "значението на повишаването на сигурността и борбата с тероризма във всичките му форми, както и на засилването на сътрудничеството в борбата с контрабандата и трафика на наркотици", се казва в изявлението.

Сирия е основен производител на наркотика каптагон, който се внася контрабандно в големи количества на пазарите в Персийския залив.

Разговорите бяха съсредоточени и върху "необходимостта да се подпомогне /.../ сирийската държава да разшири контрола си върху своите територии, за да се сложи край на присъствието на въоръжени милиции и на външната намеса във вътрешните работи на Сирия", както и върху улесняването на доставките на хуманитарна помощ и завръщането на сирийските бежанци в родината им, си посочва още в изявлението.

Вчера, преди посещението на сирийския министър в Саудитска Арабия, Дамаск обяви, че ще отвори отново посолството си в Тунис, прекъснал отношенията си със Сирия през 2012 г.