Миналата седмица в Анкара пристигна изключително важен гост - престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Това бе първото посещение в Турция на влиятелния престолонаследник след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г., което доведе до срив в двустранните отношения. Заради кризата се стигна до неофициален саудитски бойкот на турските стоки, предизвикал свиване на стокообмена с 98 процента.

Ердоган посрещна принц Салман в президентския дворец в Анкара с официална церемония, двамата си стиснаха ръцете и се прегърнаха. Престолонаследникът пристигна в турската столица два месеца след посещението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Саудитска Арабия, което бе разглеждано като "историческо".

Според анализатори визитата в турската столица на влиятелния престолонаследник, за когото може да се каже, че де факто управлява Саудитска Арабия, е поредната му стъпка в опит да реабилитира своя имидж и имиджа на страната си извън Персийския залив. Същевременно срещата му с Ердоган се състоя в момент, в който турският лидер търси финансова подкрепа, чрез която да се стабилизира ситуацията в Турция, в която продължава икономическата криза.

Принц Салман, наричан от мнозина само с абревиатурата MBS, пристигна в турската столица, след като посети Йордания и Египет, с които също се стреми да нормализира отношенията. След разговорите с турския президент двамата не направиха съвместна пресконференция. Още миналата седмица обаче Ердоган заяви, че на срещата в Анкара заедно с принц Мохамед бин Салман "може да издигнат двустранните отношения до по-високо равнище".

Очаква се "пълна нормализация и възстановяване на предкризисния период", заяви високопоставен турски представител, като добави, че "ще започне нова епоха" в отношенията между двете страни.

В изявление след разговорите между Ердоган и принц Салман бе посочено, че двете държави са решени да поставят началото на нов период на сътрудничество.

Съобщено бе, че двете страни са вдигнали ограниченията върху търговията, полетите и излъчването на сериали, като е спряно и взаимното негативно отразяване в медиите. Двете страни са обсъдили и засилването на сътрудничеството в областта на търговията и в сектори като отбраната, енергетиката и туризма, се казва в съвместното изявление. В него се добавя, че Анкара е поканила саудитски инвестиционни фондове да инвестират в нови турски предприятия.

След посещението Турските авиолинии (THY) обявиха, че е вдигната забраната на Саудитска Арабия за пътувания в Турция. Турските вестници коментираха, че саудитският престолонаследник е "отключил" арабския туристически поток към Турция - изключително важно развитие на фона на силния спад на броя на руските и украинските туристи заради войната в Украйна.

През това лято съответно се очаква засилен туристически поток на саудитски туристи в Турция, най-вече в черноморските райони на страната, тъй като арабските туристи харесват много тези места заради по-хладния климат, чистия въздух и природните дадености. Първият самолет със саудитци се очаква да пристигне на 1 юли в черноморския град Трабзон. Това ще бъде първият пътнически полет с туристи от богатата Саудитска Арабия след тригодишно прекъсване.

Междувременно лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу критикува остро решението на властите да приемат в Анкара принц Салман. Преди визитата той каза, че Ердоган "ще прегърне човека, който е наредил да бъде извършено убийството на Хашоги" и го обвини в това, че търгува с "честта на страната" срещу финансова помощ.

Няколко дни по-късно Кълъчдароглу обеща отново да бъде заведено дело във връзка с убийството на журналиста, ако партията му дойде на власт (през април турски съд реши да преустанови съдебния процес срещу 26 граждани на Саудитска Арабия, съдени задочно за убийството на Хашоги и делото да бъде предадено на Рияд; съд в Саудитска Арабия наскоро взе решение делото да бъде прекратено).

Хатидже Дженгиз, годеницата на убития саудитския журналист, също критикува турското правителство за посещението в Анкара на принц Салман. Тя нарече саудитския лидер "убиец" и каза, че съдебната битка, която цели да хвърли светлина върху убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, ще продължи. Дженгиз добави, че "нечестната юридическа система" я е оставила сама в борбата й за справедливост.

Не трябва да се забравя фактът, че след бруталното убийството на Хашоги от саудитски агенти през 2018 г. Ердоган обвини за престъплението хора на "най-високите нива" в саудитското правителство, без да споменава конкретни имена. Самият принц Салман отрича да е замесен по какъвто и да било начин в жестокото престъпление.

Същевременно визитата на принц Салман в Анкара миналата седмица се състоя в изключително тежки за турската икономика времена, на фона на инфлацията, която по официални данни е над 70 процента (по неофициални данни - над 100 процента). А саудитски фондове и чуждестранна валута биха могли да помогнат много на Ердоган преди предстоящите догодина избори, отбелязват анализатори.

Посещението на принц Салман, включително церемонията по посрещането му в президентския дворец в Анкара, на практика бележи истински обрат в отношенията между Турция и Саудитска Арабия.