"Ще има последствия" за Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ да намали квотите си за добив на петрол, обеща снощи американският президент Джо Байдън в интервю за телевизионния канал Си Ен Ен.

Той обаче не уточни какви решения могат да бъдат взети. По-рано говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обясни, че Байдън иска да "преоцени" отношенията между двете страни, след като ОПЕК+ обяви решението си за намаляване на квотите, което може да доведе до рязко покачване на цените на петрола, добави БТА.

Байдън не смята, че руският президент Владимир Путин ще използва тактическо ядрено оръжие във войната с Украйна. Запитан от водещия Джейк Тапър доколко реалистично според него е Путин да използва тактическо ядрено оръжие, Байдън отговори: "Не мисля, че ще го направи". Путин е "рационален актьор, който е допуснал значителна грешка в изчисленията си", добави той.

Президентът на ОАЕ гостува в Русия за икономически разговори

Владимир Путин вчера приветства решението на ОПЕК+ от миналата седмица да намали добива на петрол с цел стабилизиране на глобалните енергийни пазари. Президентът на Русия направи това по време на среща в Санкт Петербург с шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Абу Даби, предадоха АП и БТА.

Във встъпителната си реч Путин подчерта, че двустранните отношения са важни за поддържането на регионалната и глобалната стабилност въпреки настоящите "трудности в международните отношения". Руският лидер изтъкна подкрепата на Нахаян за решението на ОПЕК+, което, по думите му, "не е насочено срещу никого".

Намаляването на добива на петрол с два милиона барела дневно, което бе критикувано остро от Запада, ще повиши цените и мнозина смятат, че то ще помогне на Русия да финансира военното си нашествие в Украйна. Освен това съкращаването на производството създава риск от повишаване на цените на течните горива в САЩ в навечерието на междинните избори през ноември, посочва АП.

Агенцията припомни, че ОАЕ поддържа тесни бизнес контакти с Русия и се въздържа от присъединяване към западните санкции. Путин похвали Нахаян за съдействието му за решаването на някои "наистина деликатни хуманитарни въпроси" в Украйна.