Вашингтон обяви отговора си на прекратяването на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите въоръжения (ДСВ), съобщи Държавният департамент на САЩ.

Вашингтон спира да предоставят на Русия информация за състоянието и местоположението на стратегическите му оръжия, включително ракети и пускови установки. Държавният департамент обяснява решението с факта, че Русия е престанала да изпълнява задълженията си по тази клауза от договора след 28 февруари 2023 г.

Вашингтон отменя и визите, издадени на руски специалисти за извършване на инспекции по договора. Заявленията за такива визи също ще бъдат отхвърлени. САЩ ще отнемат и постоянните дипломатически разрешения, издадени на руски самолети за инспекции.

В доклада се казва, че САЩ са били готови да улеснят руската инспекция от юни 2022 г. и "многократно са съобщавали на Москва за готовността си", но Русия "е избрала да не се възползва от правото си", а също така е отказала на САЩ правото да извърши инспекция на руска територия от август миналата година.

САЩ също така няма да предоставят на Русия телеметрична информация за броя на изстрелванията на междуконтинентални и балистични ракети, изстрелвани от подводници. САЩ обаче ще продължат да уведомяват Русия за осъществяването на такива изстрелвания.

В изявление на Държавния департамент се казва, че САЩ предварително са уведомили Русия за контрамерките и са изразили готовността си да ги отменят и да приложат изцяло договора, ако Русия отново започне да го спазва.

СНВ (или СНВ-3) ограничава броя на ядрените бойни глави, с които разполагат САЩ и Русия, до 1550 за всяка страна, а броя на междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети, изстрелвани от подводници, и тежките бомбардировачи - до 700. Договорът беше подписан от Барак Обама и Дмитрий Медведев през 2010 г. През 2021 г. договорът беше удължен до февруари 2026 г.

Руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на участието на Русия в договора на 21 февруари 2023 г. - по време на обръщението си към Федералното събрание.

Руското външно министерство заяви, че по вина на Вашингтон Договорът СТАРТ не може да бъде "напълно оперативен".