Проектът на Обама предвижда радикални промени на пазара на здравното осигуряване и осигурява здравни застраховки за десетки милиони американци, посочва Ройтерс.

Гласовете на всички демократи и на двама независими сенатори, общо 60, осигуриха най-радикалните промени в здравната политика от четири десетилетия насам. Против програмата гласуваха всичките 39 сенатори републиканци. В Сената на САЩ има 99 сенатори.

Продължилите месеци наред спорове по здравната реформа се превърнаха в основен законодателен проблем за Конгреса и предизвикаха остри дебати в обществото, които доведоха и до спад в популярността на президента. Реформата в здравната система бе най-важният вътрешнополитически проблем, който Обама обяви, че ще бъде решен през първата година от неговия мандат.

През януари Сенатът и Камарата на представителите започват нов кръг от преговори за изработване на единен документ, който след това трябва да бъде одобрен като закон и от двете камари на Конгреса, посочва Ройтерс. На 7 ноември Камарата на представителите гласува свой вариант на проекта, който е свързан със значително по-високи разходи.

Според Асошиейтед прес тези преговори ще бъдат не по-малко трудни от дебатите по здравната реформа в Сената и в Камарата на представителите. Пакетът от мерки на обща стойност 871 милиарда долара предвижда за десет години здравното осигуряване да бъде направено достъпно и за по-бедните слоеве от американското общество. Средствата за покриване на по-големия брой застраховки ще дойдат от субсидии и чрез създаването на специфични по своя характер "борси", на които ще могат да се купуват по-евтини здравни застраховки.

В бъдеще почти всички американци ще бъдат задължени да притежават здравна застраховка. На застрахователните компании се забранява да отказват застраховка на лица, които са болни в момента на сключването на полица за здравно осигуряване. Забранява се и използването на по-високи вноски, определени въз основа на пол или здравна история.

Последните реформи в системата за здравно осигуряване в САЩ бяха извършени през 60-те години на миналия век, когато бяха създадени и двете застрахователни структури, Мидикеър и Медикейд, ориентирани съответно към бедните и възрастните, посочва ДПА.