Американски федерален съдия блокира заповедта на президента Доналд Тръмп да се отказва убежище на мигранти, прекосили незаконно южната граница на САЩ, съобщи БиБиСи (BBC).

Окръжният съдия в Сан Франциско Джон Тайгър изслуша аргументите на няколко организации за граждански права, които твърдят, че решението на Тръмп е незаконно. След което постанови временно ограничаване на президентската заповед.

Защо Тръмп подписа указа

Тръмп подписа пред надвисналата опасност керванът от хиляди мигранти да премине границата. Държавният глава мотивира решението си със загриженост към националния интерес, но същевременно се противопостави на исканията на защитниците на гражданските права.

Хиляди мигранти от цяла Централна Америка от седмици пътуват на север към границата между Мексико и САЩ. Те твърдят, че бягат от преследване, бедност и насилие в родните си страни Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор.

Мигранти от кервана получават храна от дарители в Мексикали, Мексико

Снимка: AP/БТА

В хода на междинните избори в САЩ президентът Тръмп каза, че много от мигрантите са престъпници, нарече кервана "инвазия" и разпореди армията да се разположи по границата. Многократно каза, че тази миграция е политически мотивирана.

Какво реши съдията

В своето решение съдия Тайгър заяви, че действащото законодателство ясно показва, че всеки чужденец, пристигащ в САЩ, "независимо дали пристига на специално обозначено място или не", може да подаде молба за убежище. И според решението на магистрата заповедта на Тръмп от 9 ноември е "сериозно отклонение" от досегашната практика.

"Независимо от обхвата на президентската власт, той не може да пренаписва имиграционните закони, за да наложи условие, което Конгресът изрично е забранил", изтъкна съдия Тайгър.

Ограничителната заповед на съдията влиза в сила незабавно. Валидно е за цялата територия на САЩ и е със срок на действие до 19 декември, когато е насрочено ново изслушване, за да бъде разгледана възможността за издаване на по-дълготрайно съдебно разпореждане.

Защо Тръмп издаде заповедта

Със заповедта си президентът нареди всеки, който поиска убежище в САЩ, да влезе през официалните гранични пунктове, а случаите на влезли извън тези места, няма да бъдат разглеждани.

ГКПП между Мексико и САЩ при град Тихуана

Снимка: AP/БТА

Забраната трябваше да продължи 90 дни или докато САЩ не постигнат споразумение с Мексико, за да върнат търсещите убежище.

Съгласно своите закони, САЩ са задължени да изслушат мигрантите, които са подали молби за убежище с мотив, че се страхуват от насилие в родните си страни. Молбите трябва да бъдат разгледани, независимо от това как мигрантите са влезли в страната.

Но администрацията на Тръмп сега реши да действа по същия начин, както миналата година, когато забрани достъпа на хора от няколко мюсюлмански страни. Сега администрацията приложи същия подход, като заяви, че президентът има правомощието да "преустанови влизането на всички чужденци" и да наложи "всякакви ограничения, които може да сметне за подходящи за тях", ако се смята, че те могат да "навредят" на интересите на САЩ съгласно Закона за имиграцията и гражданството, отбеляза БиБиСи.

Изявление от онова време гласеше: "Използваме предоставената ни от Конгреса власт, за да спрем чужденците, които нарушават президентската забрана за влизане или друго ограничение на правото на убежище."

Все още няма официален отговор на съдебното решение в Сан Франциско.

Какви са обясненията на властите за заповедта на Тръмп

"Това, което се опитваме да направим, е да канализираме молбите за убежище през входните точки, където има повече ресурси, капацитет и служители за експедитивно и ефикасно обработване на молбите", обясни на брифинг с журналисти висш американски представител.

"Системата ни за предоставяне на убежище се огъва под прекалено многото необосновани молби за убежище от чужденци, това натоварва прекомерно капацитета ни и ни пречи да предоставим бързо убежище на онези, които наистина го заслужават", посочи Министерството на вътрешната сигурност, цитирано от Франс прес и БТА.

Влиятелният Американски съюз за граждански свободи (ACLU), който е един от започналите делото заедно с Центъра за конституционни права, реагира незабавно. "Американският закон изрично позволява на хората да искат убежище, независимо дали са влезли по официалните канали или не, заяви в комюнике Омар Джадуат от съюза.

Какво става на границата между САЩ и Мексико?

Американският сайт "Политико" (Politico) съобщи, че 5800 войници, изпратени да подкрепят гвардията на мексиканско-американската граница, ще бъдат там и за Коледа. Генерал Джефри Бюканън каза, че има "крайна дата" и тя е 15 декември.

Граничният пункт при Сан Исидро беше затворен

Снимка: AP/БТА

Решението за изпращане на войници дойде в разгара на бурните предупреждения на президента Тръмп за кервана по време на кампанията за междинните избори - и в резултат беше обвинен, че с разполагането на войски гони политически цели.

Около 3000 души от кервана вече са пристигнали в Тихуана, мексиканския град, граничещ със САЩ. Градските власти очакват цифрите да достигнат 10 000 през следващите седмици.

САЩ временно затвориха най-натоварения граничен пункт при Сан Исидро в понеделник. Американската армия полага километри бодлива тел на мексиканската граница.