Докато керванът от мигранти от Централна Америка напредва през Мексико към САЩ,  американският президент Доналд Тръмп каза, че няма да позволи "нашествие", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Керванът, включващ между 3000 и 5500 човека, тръгна от Гватемала на 13 октомври. Той измина около 1000 километра и наближава град Сантяго Нилтепек в южния мексикански щат Оахака. Мигрантите трябва да изминат още между 1400 и 3500 километра, за да стигнат до границата на САЩ, в зависимост от маршрута, който изберат.

"Много членове на банди и някои доста лоши хора са се смесили с кервана, насочил се към нашата южна граница", заяви Тръмп в Туитър.

"Моля, върнете се, вие няма да бъдете приети в САЩ, ако не преминете през законната процедура. Това е нашествие в нашата страна и нашата армия ви очаква!", каза той.

Група от кервана преминава през река в Гватемала на път за Мексико

Снимка: AP/БТА

Пентагонът не е потвърдил информацията на в. "Уолстрийт джърнъл", че САЩ планират да изпратят 5000 войници на границата - доста повече от 800-те, за които се съобщаваше по-рано. Не е ясно дали тази бройка включва вече разположените там 2000 души от Националната гвардия.

Още един керван се опита да си пробие път вчера през границата от Гватемала към Мексико. Някои мигранти хвърляха камъни, бутилки и запалителни бомби по гватемалската и мексиканската полиция. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ. Мъж от Хондурас загина, след като беше ударен от гумен куршум, заявиха гватемалските власти.