Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че членове на престъпна банда и хора, произхождащи от Близкия изток, са сред многохилядния керван от мигранти, които от няколко дни напредва през Мексико към САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вземете камерите си, отидете сред хората и търсете. Ще откриете МС-14, ще откриете хора от Близкия изток, ще откриете всякакви хора", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом, преди да отпътува за предизборна проява в Тексас.

"И знаете ли какво? Ние не им разрешаваме да идват в нашата страна. Ние искаме сигурност, ние искаме безопасност. Видях информации и има какви ли не хора сред тази група от мигранти", каза Тръмп.

Той визира конкретно престъпната банда Мара Салватруча (МС-13). По-голямата част от членовете й са от салвадорски произход. Тя се зароди в Лос Анджелис през 80-те години, но днес сее ужас също и в Гватемала, Хондурас и Салвадор. През май Белият дом определи членовете й като "яростни животни". Тръмп път редовно я споменава, за да оправдае антиимигрантската си риторика.

Вчера в серия от туитове Тръмп упрекна армията и полицията на Мексико, че са неспособни да спрат кервана от мигранти.

Той обяви и намаляване на помощите за три централноамерикански страни - Хондурас, Салвадор и Гватемала, обвинявайки ги, че са неспособни да спрат хората да ги напускат и да се отправят към САЩ, за да влизат там незаконно.

Над 7500 мигранти се отправиха в понеделник сутринта, след втора прекарана нощ в Мексико, към САЩ. Голяма част от кервана от мигранти потегли на 13 октомври от Сан Педро Сула, град в северната част на Хондурас.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието каза, че керванът трудно ще достигне до крайната си дестинация, предаде ДПА. Само 1000 души от общо 7500-те мигранти се вслушаха в призива на Мексико да поискат бежански статут. Другите, които отказват легализирането на положението си, трудно ще достигнат до САЩ или ще могат да останат в Мексико.

Бъдещият мексикански външен министър Марсело Ебрард обеща, че страната му ще инвестира повече средства в Централна Америка с цел да спре потока от мигранти, идващи пеша в Мексико с надеждата после да стигнат до САЩ, предаде Франс прес.

Той припомни, че в Мексико има приток от половин милион мигранти от Централна Америка, който е един от най-големите в света.

Ебрард обеща значителна промяна на мексиканската миграционна политика, предоставянето на повече работни визи и инвестиции в Хондурас, Гватемала и Салвадор.