Жители на Тихуана излязоха на протест срещу кервана от мигранти, който чака да бъде пуснат в САЩ. В граничния мексикански град има около 3000 души от Централна Америка, като очакванията са техният брой да се увеличи на 10 000.

"Не ви искаме в Тихуана", гласи посланието на протеста. Местните се притесняват, че в огромната си част керванът е съставен от жители на държави като Хондурас и Салвадор. Там властва кървавата банда "Мара Салватруча 13" и по непотвърдени официално данни нейни представители опитват да проникнат в САЩ, редом с останалите мигранти.

Макар и по-малоброен, в същия ден в Тихуана беше организиран и контрапротест. Участващите в него излязоха с лозунги "За децата няма граници". Те призоваха за толерантност и предоставиха статистики, според които процентът на убийства в Хондурас и Салвадор не е по-голям от този в американските градове Детройт и Ню Орлийнс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че керванът няма да бъде допуснат в САЩ. Той дори разпореди разполагането на войници по границата, които да формират "стена от хора срещу инвазията".