Стотици мигранти, които са част от кервана, поел от Хондурас, Гватемала, Салвадор преди месец, пристигнаха вчера в Тихуана, Мексико - район, който граничи със САЩ - южно от Калифорния, предадоха световните агенции.

Те се присъединиха към вече пристигналата в пограничния град в неделя по-малка група от около 80 души.

В следващите дни се очаква да пристигнат по-големи групи мигранти.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че ще отиде на американско-мексиканската граница в сряда, съобщи БиБиСи. САЩ вече разположиха хиляди войници по границата, за да я пазят от "нашествие" - както се изрази президентът Доналд Тръмп.

Ще влязат ли престъпници в Щатите?

"Щастлив съм, радостен съм, защото благодарение на Бог сме на една стъпка от влизането в САЩ", каза Хосе Мехия от Хондурас. "Не е лесно, но важното е да достигнем границата и тогава ще видим какво ще стане", допълни той.

Групата пристигна в Тихуана с автобуси. Другият край на кервана от около 5000 души е на повече от 2000 километра назад, в Гуадалахара, където се мигрантите се оплакват, че местните власти не им предоставят превозни средства, за да се придвижват. Средата на кервана в момента прекосява Мексико на път към САЩ.

Президентът Доналд Тръмп неколкократно заяви, че с кервана се придвижват представители на престъпни групи, които може "да нахлуят" в САЩ.

Дочул как ги нарича американският президент, Байрон Салинас - механик от Хондурас, пътуващ с кервана, поклаща глава: "Бандитите са тези, от които бягаме", цитира го Франс прес.

Салинас подсмърча и кашля в студа, вдигнал на ръце едногодишния си син - не прилича много на образа, внушаван от Тръмп: "нехранимайковци" и "много лоши хора".

Също като повечето от тези мигранти без документи, тръгнали преди месец пеш или на автостоп през Централна Америка и Мексико, Салинас и жена му Исамар казват, че искат просто да отгледат детето си далеч от мизерията и уличните банди в родната им страна.

"Това са най-вече семейства и пълнолетни кандидати за убежище, които бягат от насилието, заплахите и трудните условия", уверява Ройс Бърнстийн Мъри от Американския съвет по миграцията - мозъчен тръст във Вашингтон. "Те просто търсят сигурно място", казва тя.

Експертите по миграцията, аналитиците от сферата на сигурността, а и някои мигранти заявяват, че в кервана може и да има неколцина членове на банди или други престъпници.

Някои мигранти заявиха пред АФП, че са разпознали групичка младежи, които се дрогират и крадат, но не забелязват по-внушително криминално присъствие.

"Разберем ли, че в групата има крадец, чака го здрав бой. Никой крадец с всичкия си не би останал тук", коментира Денис Алберто де ла Крус, 31-годишен рибар от Гватемала.

"В коя да е група с подобни размери вероятно има хора с криминални досиета", признава Ричард Майлс, експерт по сигурността от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

"Но ако имаше мнозина от "MS-13", групата със сигурност щеше да ги разкрие, защото повечето бягат тъкмо от тях", казва той по повод една зловеща банда.

Освен това тези престъпници лесно щяха да бъдат изобличени в САЩ с тяхната система за сигурност по границите, с "разширените процедури за контрол" на пръстовите отпечатъци и биометричните данни, с проверките на миналото, казва Бърнстийн Мъри.

Защо керван

Някои започват "голямото пътуване" от град Сан Педро Сула в Хондурас на 13 октомври - т.е. ще изминат 4800 километра, отбеляза БиБиСи.

Заради опасностите по пътя, сред тях нападения от престъпни банди, много от мигрантите заявяват, че се чувстват по-сигурни, като пътуват групово.

При предишни опити за по-масово пътуване е можело да се преброят не повече от няколкостотин души, но след като бивш политик сподели за планирания керван във фейсбук, новината се разпространи много бързо.

Повече от 1000 хондурасци бяха първите, тръгнали на път и още хиляди се присъединиха към тях от съседна Гватемала и след това от Мексико.

Как реагира администрацията на Тръмп

Президентът Доналд Тръмп изпрати срещу "нашествениците" 9000 войници, които разположи на границата.

Американските власти затвориха няколко от платната на пътя при два гранични пункта от Тихуана към Калифорния във вторник, за да могат войниците да инсталират съоръженията от бодлива тел и барикади.

Правото задължава да се разглеждат молбите за убежище от имигранти, пристигнали в САЩ, ако изтъкват като мотиви, че се страхуват от насилие в родните си страни. Миналата седмица Тръмп подписа указ, с който забрани да се разглеждат молбите за убежище на имигрантите, които влизат незаконно в страната.

Президентът използва кервана в предизборната кампания за изборите преди няколко дни. За пореден път предупреди, че керванът е пълен с "членове на банди", "закоравели престъпници" и дори "близкоизточни" терористи.