По оценката на историци през 1940 г. офицери от съветските тайни служби са избили в гориста местност край село Катин около 22 хиляди души, повечето от които полски военнопленници.

Според съда Русия не е представила "по позитивен начин информация" за съдбата на поляците, предаде Франс прес, цитирана от  БТА и БГНЕС.

Русия е нарушила задълженията си да сътрудничи със съда в Страсбург, като е отказала копие от постановлението за прекратяване на наказателното дело по разстрела в Катин. 

През септември 2004 г. то бе окончателно прекратено от руската Главна военна прокуратура, но постановлението бе засекретено, пояснява ИТАР-ТАСС.
На полските ищци не бе позволено да се запознаят с този документ.

Европейският съд се произнесе днес по жалби на роднини на убити в Катин поляци.

17-те съдии от върховната инстанция на ЕСПЧ - Голямата камара, също като магистратите от първата инстанция през 2012 г. отбелязаха, че не могат да се произнесат по самата гибел на поляците, настъпила "58 години, преди да влезе в сила" в Русия европейската конвенция за човешките права, което става през 1998 г.

Съдът обяви, че не е в неговата компетенция да отсъди дали руското разследване на убийството в Катин е недостатъчно.

ЕСПЧ постанови също, че жертвите на разстрела в Катин не са били малтретирани или унижавани. Миналата година една от камарите на съда реши, че руските власти са допуснали подобно нарушение спрямо 10 от ищците, родени преди 1940 г., посочва ИТАР-ТАСС.
Никой никога не е бил признат за виновен във връзка с това масово убийство.

През 2010 г. обаче руският парламент подчерта в декларация, че убийствата са били извършени по пряко нареждане на Йосиф Сталин и други съветски ръководители, напомня Би Би Си.

Полша изрази разочарование от решението на Европейският съд, предаде Ройтерс, като цитира полския зам.-министър на външните работи Артур Новак-Фар.

На 10 април 2010 г. при опит за кацане край Смоленск се разби полският президентски самолет и загинаха президентът Лех Качински и още 95 политици, военни и общественици, пътували за траурни церемонии в Катин.