Това съобщи представител на руското министерство на извънредните ситуации, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС, както и от БТА. Всички загинали и ранени са служители на предприятието.
Аварията възникнала след взрив на маслен трансформатор, който избухнал при ремонта на агрегат в машинното отделение около 8 ч. 15 мин. местно време. Взривът разрушил стените и покрива на машинното отделение, където се намират турбините, и залата започнала да се пълни с вода. Наводнена е част от машинното отделение на водноелектрическата централа. Повредени са два хидроагрегата. Спряно е електрозахранването на няколко алуминиеви завода в района, включително заводите в Саянск и в Хакасия, принадлежащи на алуминиевия гигант Русал, посочва АФП.
Загиналите работници са обслужвали машинното отделение и турбините, заяви официалният представител на следствения комитет Владимир Маркин. Работата на електростанцията вече е възстановена "на празен ход". Този режим ще се запази докато не бъдат възстановени повредите в машинното отделение. Специална комисия установява причините за аварията.
Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу заяви, че възстановяването на три от десетте агрегата на Саяно-Шушенската водноелектрическа централа след днешната авария може да отнеме години.
„Трябва експертите, строителите и проектантите да поработят няколко дни, за да разберем какви са перспективите. Мога да кажа, че за три от агрегатите времето за ремонт е месеци, може би години. За останалите седем трябва да се направят анализи и да се види”, коментира Шойгу на пресконференция.