Румънски правителствен институт поиска от прокурорите да разследват смъртта на 340 деца в сиропиталище по време на комунистическия период, съобщава Асошиейтед прес.

Институтът за разследване на престъпленията на комунизма заяви днес, че смъртните случаи са регистрирани в периода 1980-1989 г. в център за деца с хронични неврологични заболявания в северния град Сирет. Домът бе наречен от местните жители "Сиропиталището на ужасите".

Общо 8586 деца са били приети там от откриването му през 1956 г. до закриването на центъра през 2001 г. През този период са регистрирани 1500 смъртни случая, но институтът е проучил само тези от 80-те години.

Институтът поиска от прокурорите да установят дали лошите грижи са допринесли за смъртта на децата. Свидетелства съобщават за деца, "изоставени на полето, където те са умрели от студ", по време на прехвърляне в други сиропиталища през ноември 1983 г.

След като румънският диктатор Николае Чаушеску беше екзекутиран, телевизиите излъчиха кадри с хиляди румънски деца, които бяха изоставени в сиропиталища, често при ужасяващи условия.

Чаушеску въведе от 1966 г. строга политика за раждаемостта, която забраняваше прекъсването на бременността по желание. Това доведе до нарастване на смъртността сред родилките и новородените, както и безпрецедентен ръст на децата с малформации или физически и психически заболявания, много от които бяха изоставяни, отбелязва Франс прес.