Във втората вечер от националния конгрес на Републиканската партия в САЩ поддръжници на президента Доналд Тръмп призоваха за преизбирането му, твърдейки, че управлението му е жизненоважно за икономическото и политическото бъдеще на страната, предаде Ройтерс.

Часове преди началото на втория ден, президенът помилва осъдения за банков обир в Невада Джон Пондър - афроамериканец, основал организация, която помага на затворници да се реинтегрират в обществото. "Живеем в страна, която дава втори шанс", заяви Пондър застанал до Тръмп. "Животът на Джон е прекрасно свидетелство за силата на изкуплението", заяви президентът Тръмп във видеозапис.

Видеоизказвания направиха и представители на властите на различни равнища и на организации, както и членове на семейството на Тръмп като дъщеря му Тифани и синът му Ерик, съпругата му Мелания.

Не липсваха и атаки срещу съперника демократ на президента - Джо Байдън, с твърдения, че ако бъде избран през ноември, той ще предизвика рецесия.

"Нашият икономически избор е съвсем ясен. Искате ли здрава икономика, просперитет и оптимизъм или искате да се върнем към мрачните дни на стагнация, рецесия и песимизъм", запита икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу.

Сенаторът от Кентъки Пол Ранд припомни на избирателите, че като сенатор Байдън е гласувал за инвазията в Ирак.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп участва в церемония в Белия дом по предоставяне на американско гражданство на петима души от Боливия, Ливан, Индия, Судан и Гана. Видеозапис от церемонията беше излъчен във втората вечер от националния конгрес на Републиканската партия, предаде Асошиейтед прес.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф ръководеше процедурата по полагане на клетва на петимата в присъствието на Тръмп. След това президентът приветства новодошлите в "чудесното американско семейство", поздрави ги и им пожела успех, като каза по няколко думи за всеки от тях.

"Вие следвахте правилата, спазвахте законите, опознахте историята, прегърнахте нашите ценности и доказахте, че сте изключително почтени хора", каза Тръмп. "Няма по-висока чест и по-голяма привилегия" от това да си американски гражданин, изтъкна той.

От своя страна в обръщение до конгреса на Републиканската партия, записано при посещението му в Ерусалим, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази подкрепата си за преизбирането на президента Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Помпейо, който е на близкоизточна обиколка, заяви, че семейството му и всичка американци имат по-голяма сигурност, а свободите им са по-добре гарантирани, тъй като президентът Тръмп е приложил на дело визията си за "Америка на първо място".

Речта, произнесена от него на фона на Стария град в Ерусалим официално в лично качество, а не като правителствен представител, се фокусира върху външната политика.

В обръщението си, продължило към четири минути, Помпейо използва стандартните рецитации на републиканците за успехите на външната политика на Тръмп по отношение на Русия, Китай и Иран. Той говори за поражението на халифата на "Ислямска държава", за произраелския дневен ред на Тръмп и бдителността на президента по отношение на "хищническата агресия" на Китайската комунистическа партия, отбелязва АП.

Речта на Помпейо беше остро критикувана от демократите, а и от други, като неуместно нарушаване на спазвани с десетилетия дипломатически принципи и като възможно нарушение на федерален закон, забраняващ на представители на изпълнителната власт да изразяват открито политическите си пристрастия по време на служба. Самият Помпейо напомни едва миналия месец на служителите на Държавния департамент за тези рестрикции, допълва АП.