Протестиращи гърци блокираха магистралата Солун-Атина срещу настаняването на мигранти в близост до домовете им. Правителството започна да прехвърля мигранти от островите, което рязко засили недоволството на гърците.

За часове остана затворена централната магистрала Солун-Атина в района на град Ламия. Километри достигна колоната от автомобили и тирове, предаде БНР.

По примера на фермерите с трактори и жива верига жителите от селата около град Ламия затвориха символично магистралата в двете посоки в знак на протест срещу настаняването на мигранти. Час след началото на блокадата затвориха и обходните пътища.

По програма на правителството се изнасят част от мигрантите от Егейските острови и ги настаняват във вътрешността на страната.

"Няма да допуснем да превърнете селата ни в нова Мория", заявиха протестиращите пред телевизионните камери, като припомниха за хилядите мигранти на остров Лесбос.

От утре стартират и протести от жителите на всички Егейски острови, засегнати от мигрантската криза. Те са в готовност да блокират дори пристанища и летища.

В цялата страна расте напрежението срещу настаняване на мигранти поради увеличаващата се престъпност. В същото време гърците не отказват прием на бежанци с деца.