Министерството на вътрешната сигурност на САЩ е разпоредило на агентите от митническите и граничните служби по летищата и пристанищата да проверяват всеки пристигащ за евентуални признаци на зараза с Ебола, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ройтерс уточнява, че ще се преглеждат пътниците, които пристигат от Западна Африка за висока температура от края на тази седмица.

Вижте снимки >>>

При прегледа властите ще използват неинвазивно устройство, което ще измерва температурата на пътниците, и ще искат от тях да попълват въпросник, съставен от Центъра за контрол и превенция на болестите.

Това ще се прави на международните летища "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк, "Нюарк" в Ню Джърси, "Дълес" във Вашингтон, както и на "Хартсфийлд-Джаксън" в Атланта, предаде ДПА, като се позова на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Пътниците, които пристигат със самолети от Западна Африка в Канада, също ще минават през такъв преглед с цел предотвратяване на разпространението на вируса, предаде ТАСС, като се позова на канадския министър на здравеопазването Рона Амброуз.

Великобритания изпраща допълнително военнослужещи, самолети и кораб на военноморските сили в Сиера Леоне, които да помогнат в борбата срещу ебола, съобщи британският министър на отбраната Майкъл Фалън след заседание на правителствения комитет за спешна реакция "Кобра".

Според ТАСС, военнослужещите ще са с численост над 750 души.

Агенцията съобщава също, че Обединеното кралство ще засили мерките за сигурност по пристанищата заради ебола. Ще бъде засилено наблюдението на плавателните съдове.

Пентагонът съобщи, че изпраща 100 американски морски пехотинци в Либерия с хеликоптери и други транспортни средства, с чиято помощ да могат да достигат до различни места в страната и да помагат в борбата с ебола, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Говорителят Джон Кърби посочи, че пехотинците са от специална част в Испания и ще останат временно до пристигането на войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия. 

САЩ са предвидили изпращането на общо 4000 военнослужещи в западноафриканската страна, за да помогнат в битката с опасната болест.

Първият пациент, диагностициран в САЩ с вируса Ебола, почина в болница в Далас, щата Тексас. Той се разболя, след като на 20 септември се върнал в Тексас от Либерия, където посетил роднини.

По данни на Световната здравна организация към 5 октомври броят на починалите от ебола е 3879, а на заболелите 8033.