Правната комисия на Европейския парламент потвърди днес решението си от миналата седмица да не допусне до изслушвания Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), предложени да бъдат еврокомисари съответно за транспорта и за политиката на съседство и разширяването на ЕС. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Уточнява се, че сега председателят на ЕП Давид Сасоли ще изпрати писмо до новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да се реши какви да бъдат следващите стъпки. Очаква се, че Фон дер Лайен ще поиска от Букурещ и Будапеща да предложат нови кандидати.

Докато всички кандидати за еврокомисари не издържат успешно изпитите пред евродепутатите, новата ЕК не може да встъпи в длъжност.

По-рано ЕП уточни, че ако изслушванията не преминат по график, гласуването на новата комисия няма да може да се състои на 23 октомври, както беше първоначално предвидено. Според графика Трочани трябваше да бъде изслушан от евродепутатите утре.

Правната комисия на ЕК отхвърли декларацията за конфликт на интереси на Рована Плумб и Ласло Торчани миналата седмица. За бившия унгарски правосъден министър Торчани има съмнения за конфликт на интереси заради укрит дял в адвокатска кантора. Кантората е получава държавни договори, докато той е бил министър на правосъдието. Тoрчани обаче отхвърля обвиненията и твърди, че делът му в основната през 1991 г. кантора отдавна се е стопил.

Съмненията срещу Плумб са за укрити два частни заема, получени от Плумб, за общо 800 хил. евро, сумите от които след това тя е превела на социалистическата партия. Това е поредният шамар за управляващото в Румъния социалистическо правителство, след като бившата румънска антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши стана първият европейски главен прокурор, въпреки че официален Букурещ слагаше всевъзможни спънки пред нейната кандидатура.  Интересен факт за Плумб е, че тя бе един от румънските политици, които бяха разследвани за корупция от бивша румънска антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши. През 2017 г. обаче румънският парламент отказа да свали имунитета на Плумб, а малко по-късно Кьовеши беше уволнена от Националната дирекция за борба с корупцията.

Днес е "вторият изпит" на Мария Гарбиел за еврокомисар, след правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо да я изслушва за потенциален конфликт на интереси. 

Габриел ще бъде изслушана от Европейския парламент в качеството си на кандидат за втори мандат. Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време.

Предвижда се Габриел, която е предложена да отговаря за младежта и иновациите, да отговори на 25 въпроса на евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. По-рано Габриел отговори писмено на 17 въпроса. В отговорите си тя посочва, че в работата си в Европейската комисия под ръководството на председателя Жан-Клод Юнкер е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.