Правната комисия на Европейския парламент реши, че румънската кандидатка за еврокомисар Рована Плумб и унгарският кандидат Ласло Трочани са в конфликт на интереси и препоръча на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен да вземе мерки по двата случая. Според запознати това може да означава, че те трябва да бъдат сменени, предаде БНР.

Евродепутатите от правната комисия трябваше да оценят кандидатурите от гледна точка на конфликта на интереси. Въпреки изпращането на допълнителни въпроси и получените отговори, евродепутатите не са стигнали до мнозинство на мненията, че Плумб и Трочани могат да бъдат еврокомисари, предаде и БТА.

Плумб е номинирана за комисар по транспорта, а унгареца Трочани трябва да отговаря за съседството и разширяването на ЕС. Двама кандидати за еврокомисари бяха привикани на повторен "разпит" от Комисията по правни въпроси в Европарламента

Според европейски източник евродепутатите искат от Трочани (член на дясната Европейска народна партия) да даде подробности за адвокатска кантора, която е основал преди да стане министър на правосъдието в правителството на Виктор Орбан.

Румънската кандидатка за еврокомисар беше питана защо не е декларирала пред евродепутатите два заема на стойност 1 милион евро. Единият бил за закупуване на недвижим имот, а вторият - за дарение за нейната Социалдемократическа партия (СДП), която управлява в Румъния.

Първоначално членовете на правната комисия на ЕК, които имат за задача да анализират декларациите, в които 26-имата кандидати за еврокомисари са представили своите активи, недвижими имоти и предишни дейности, гласуваха Плумб да не бъде допусната до изслушване пред ресорните комисии. Последваха ожесточени спорове и бе взето второто по-меко решение.

Снимка: АР/БТА

Според запознати Плумб е заявила пред комисията, че е взела два заема. Първият, изтеглен през 2007 година, е от 800 хиляди евро, за да си построи семейна къща. Тя е уточнила, че по договор трябва да го изплати през 2030 година, но вече е внесла по-голямата част от парите. Вторият заем, който е малко над 100 хиляди евро, е за финансиране на европейска избирателна кампания, който ще бъде възстановен от държавата, тъй като румънските социалисти са минали прага от 3,5 на сто.

Всичко това се случва броени дни преди насроченото изслушване на кандидатите за еврокомисари пред ресорните комисии в ЕП, което трябва да се случи между 30 септември (на този ден ще е изслушването на българския кандидат Мария Габриел) и 8 октомври.

На теория това означава, че насроченото за 23 октомври одобряване на новата Комисия от Европарламента може да се отложи. Причината е, че целият състав на ЕК се гласува "ан блок". Ако един кандидат бъде отхвърлен заради нередности от рода на конфликт на интереси или по решение на ресорната комисия, правителството в страната му трябва да го замени. И това може да отнеме време. Така например одобряването на Комисията "Барозу - 1", чиито мандат беше от 2004 до 2009 г., бе забавено с три седмици, коментират дипломати пред Клуб Z.

Вчера евродепутатите се съгласиха да поискат от Йоханес Хан от Австрия, предложен за еврокомисар по бюджета, да продаде дяловете си в няколко компании.

Евродепутатите ще поискат допълнителна информация за Януш Войчеховски от Полша, номиниран за еврокомисар по селското стопанство, във връзка с апартамент, който притежава в Брюксел.

Няколко други предложени за еврокомисари - Жозеп Борел от Испания, Силви Гулар от Франция, Дидие Рейндерс от Белгия, Вера Йоурова от Чехия и Елиза Ферейра от Португлаия, получиха зелена светлина от комисията. В съобщението обаче се казва, че крайнолявата група Европейска обединена левица е опитала да отвори отново дискусиите за връзките на Гулар с базирания в САЩ институт Berggruen. Гулар, бивш министър на отбраната, предложена за еврокомисар по единния пазар, декларира, че е спечелила 300 хил. долара за три години от института.

Процесът на проверка на комисията е "абсолютно несериозен", каза френският евродепутат Мано Обри, член на комисията от Европейска обединена левица. "Не разполагаме с никакви средства да разследваме и да проверим информацията", добави тя. По думите й "цялата процедура е крайно политизирана, блоковете защитават кандидатите си" и има "двойни стандарти".