Европейският парламент публикува днес писмените отговори, дадени от предложените за следващи еврокомисари на въпросите, зададени предварително от евродепутатите.

Документите показват, че еврокомисарят Мария Габриел, предложена за нов мандат, е отговорила на 17 въпроса. В отговорите си тя посочва, че освен, че е била две години еврокомисар, досега е била избирана три пъти за евродепутат. Тя допълва, че и в работата си в комисията на председателя Жан-Клод Юнкер е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.

Габриел обещава, ако бъде избрана, да работи за въвеждането на европейска студентска книжка. Тя отбелязва необходимостта от отпадане на пречките пред младите европейци да пътуват и учат навсякъде в ЕС. Моя основна цел е повече младежи да се възползват от програмите на ЕС при равно участие, посочва кандидатът.

Светът вече е цифров, както нашите деца, но образованието все още не се е преустроило, отчита Габриел. Тя добавя, че запазването на европейското културно наследство, включително в цифров вид, ще бъде сред основните й цели.

Габриел се обявява за истински напредък в пресичането на предварителното уреждане на спортни срещи. Спортната индустрия е важен работодател и допринася за икономиката, посочва тя.

Българският кандидат изразява подкрепа за осигуряването на широк хоризонт за европейските учени, от чиито открития зависи и икономическият напредък. Габриел уточнява, че постигането на целите на ЕС за опазването на природата изисква и усилията на научните среди.

Мария Габриел бе предложена от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за еврокомисар по младежта и иновациите. Изслушването на българския кандидат предстои на 30 септември.