Полша получи 5 млрд. евро - първата сума от програмата RePowerEU на ЕС като част от средствата за възстановяване след пандемията. Съгласно Националния план за възстановяване (НПВ) на Полша, станата има право на тази сума, съобщи министърът на държавните фондове и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч, цитирана от полската новинарска агенция ПАП и БТА.

Полша трябва да получи 23,9 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 11,5 млрд. евро под формата на заеми от фонда на ЕС за помощ при пандемия в рамките на НПВ, но парите бяха задържани поради спор за спазване на принципите на правовата държава между Брюксел и предишното правителство на Полша.

Новото полско проевропейско правителство, което встъпи в длъжност в средата на декември, е решено да подобри отношенията си с Брюксел, обтегнати от предишното евроскептично правителство на "Право и справедливост" (ПиС). Причината бяха съдебните реформи на ПиС, които според ЕС нарушават върховенството на закона. Това доведе до замразяване от страна на ЕС на средствата по НПВ за Полша.

В средата на декември министърът на държавните фондове и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч заяви, че Полша ще получи обещаните 5 млрд. евро аванс преди края на месеца. Първоначалният транш е предназначен за преобразуване на енергетиката.

"С удоволствие съобщавам, че 5 млрд. евро току-що пристигнаха в Полша от програмата RePowerEU, като част от НПВ", написа Пелчинска-Наленч в платформата "Екс".

"Това са пари за евтина зелена енергия за полските граждани", допълни тя.

По-късно същия ден полският министър-председател Доналд Туск също коментира ситуацията.

"Първият европейски трансфер вече е по сметката на полската държава!", написа той в "Екс". "Повече от 20 милиарда злоти!"

"Направено е, точно както обещах", добави Туск.

В навечерието на парламентарните избори на 15 октомври Туск обеща, че ще отблокира парите от ЕС веднага щом полските опозиционни партии спечелят вота и свалят правителството на ПиС.